Krišto: Žele unitarnu BiH sa bošnjačkom većinom

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto rekla je da sva rješenja koja zagovaraju bošnjačke stranke u BiH, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, govore o želji za stvaranjem unitarne zemlje sa bošnjačkom većinom.

Borjana Krišto

“Žele po svaku cijenu da pokažu kako imaju viziju BiH kao građanske zemlje sa ignorisanjem činjenice o postojanju tri konstitutivna naroda”, istakla je Krišto.

Prema njenom mišljenju, s obzirom na pravi medijski rat koji se vodi protiv prijedloga HNS-a BiH, teško je očekivati da bošnjačke stranke odustanu od prakse majorizacije i nadglasavanja Hrvata.

“Kroz političke razgovore jasno je da se oni teško odriču toga. Oni su za to deklarativno, ali nikako se ne mire, a vidi se to i kroz njihove prijedloga rješenja, s činjenicom da Hrvati kao konstitutivan narod biraju sebi političke predstavnike”, rekla je Krišto za današnji zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ona je ukazala da predizborna kampanja i krajanje negativna retorika ne daju velikog razloga za optimizam u postizanju dogovora prije sljedećih izbora.

“Izbori se mogu raspisati, mogu se održati, ali se izborni rezultati ne mogu sprovesti”, istakla je Krišto i dodala da se u promjenama Izbornog zakona mora uvažiti načelo legitimiteta oko izbora delegata za Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Prema njenom mišljenju, sada je teško očekivati istovremeno sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, jer bi za to trebalo obezbijediti dvotrećinsku podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, što apsolutno nije realno očekivati.

Autor