KRIK: Ministar Nenad Popović u “Rajskim papirima”

Dokumenta procurila iz dvije agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, pokazuju da poslovi i imovina srpskog ministra bez portfelja Nenada Popovića vrijede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 miliona, što ga čini ubjedljivo najbogatijim političarem u zemlji, otkriva KRIK.

Foto: KRIK

Dokumenta procurila iz pomenutih agencija za ofšor usluge, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara, otkrivaju poslovanje različitih domaćih biznismena. KRIK otkriva ko su najpoznatiji ljudi iz Srbije, a čija se imena pojavljuju u “Rajskim papirima“.

Procurila dokumenta omogućuju detaljan uvid u poslovnu imperiju i bogatstvo ministra Popovića. Dokumenta otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrijede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 miliona, što ga, kako navodi KRIK, čini ubjedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dvije firme sa Ostrva Man. Advokatska kuća “Appleby“ koju je Popović želio da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji.

KRIK najavljuje i da će se detaljnije o poslovima ministra Popovića, baviti u posebnom tekstu koji će biti objavljen u toku nedelje.

KRIK podsjeća i da posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumijeva nužno nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu da se koriste za izbjegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbjegavanje antimonopolskih zakona.

Istraživanje “Rajski papiri“ koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list “Zidojče cajtung“ otkriva tajne poslove svjetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvijezda i poznatih korporacija.

Više od 13 miliona dokumenata otkrivaju poslovanja i najbližih saradnika svjetskih lidera – američkog predsjednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija medju kojima su “Nike” i “Apple”, kao i jednog od osnivača kompanije “Microsoft”.

Nova dokumenta produbljuju otkrića prošlogodišnjeg projekta “Panamski papiri“ kada je iz jedne od najpoznatijih agencija za osnivanje ofšor firmi procurilo 11,5 miliona dokumenata.

U projektu “Rajski papiri“ učestvovao je i KRIK zajedno sa istraživačkim novinarima iz čak 95 medija i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

Autor