Košarac: Rezolucija o vojnoj neutralnosti ima obavezujući karakter

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je na činjenicu da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koju je Narodna skupština Srpske usvojila 17. oktobra, ima obavezujući karakter, kako za organe i institucije Republike Srpske tako i za sve predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

“Još jednom upozoravam sve predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona i da će se, u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti, svaki pokušaj uskraćivanja prava nad teritorijom Republike Srpske smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo”, rekao je Košarac Srni komentarišući najavu vršioca dužnosti pravobranioca BiH Mlađena Mandića da će proces knjiženja vojne imovine na BiH biti nastavljen nakon što Savjet ministara BiH ozvaniči imenovanje čelnih ljudi Pravobranilaštva BiH.

Košarac je naglasio da nikakva pozicija u zajedničkim institucijama BiH ne može biti važnija od jasnog stava institucija Republike Srpske da je proces knjiženja vojne imovine neustavan i nezakonit i da je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Ključni problem u protekle tri godine i jeste bio u tome što su SDS-u i strankama koje čine takozvani Savez za promjene funkcije u zajedničkim institucijama BiH bile važnije od stavova institucija Republike Srpske. Takva politika je pogrešna i opasna za Republiku Srpsku i mora se promijeniti”, poručio je Košarac.

On je predstavnike Saveza za promjene pozvao na, kako je rekao, okupljanje oko institucija Republike Srpske i dogovor oko bazičnih pitanja.

“Primjena odluke o vojnoj neutralnosti Republike Srpske jedno je od najvažnijih pitanja za našu budućnost i o tome više ne može da odlučuje nikakav pojedinac, niti politička stranka. O tome su odluku donijele institucije Republike Srpske i ona se mora poštovati”, poručio je Košarac.

Mandić je juče u sarajevskoj štampi kritikovao odluku Savjeta ministara BiH da odgodi imenovanje pravobranioca BiH i njegova dva zamjenika, povezujući donošenje odluke o imenovanju pravobranilaca sa nastavkom procesa knjiženja vojne imovine na BiH.

“Kao vršioci dužnosti nismo ovlašteni da bilo šta radimo. Tu je i knjiženje vojne imovine. Ko će vam je knjižiti kada ste vršilac dužnosti”, rekao je Mandić u izjavi za “Dnevni avaz”.

Autor