Kako je u britanskom serijalu o Velikom ratu prikazan vojvoda Stepa Stepanović (VIDEO)

Serijal emisija na Ju tjub kanalu pod nazivom „Veliki rat“ (The Great war), koji uređuje istoričar Indidan Nidl, dao je prikaz i najznačajnijih ličnosti Prvog svjetskog rata, među njima i prikaz Stepe Stepanovića, jednog od komandanata srpske vojske u Velikom ratu.

stepa_stepanovic

U samom uvodu, autor emisije kaže da je bilo teško biti vođa velike armije u ovom ratu, a pogotovo biti vođa armije male zemlje koja pokušava da se bori protiv mnogo veće zemlje.

„Ako to možete da uradite, znate da ste dobri, i jedan od ljudi koji je to radio bio je Stepa Stepanović“, kaže autor ovog serijala.

Osim predstavljanja Stepanovićeve biografije, u snimku se govori i o njegovom vojničkom napredovanju, turbulentnom periodu smjena dvije dinastije u Kraljevini Srbiji, a, naravno, i o vrhuncu karijere vojvode Stepe tokom Prvog svjetskog rata u kome je izvojevao prvu savezničku pobjedu u bici na Ceru, što je posebno naglašeno.

Stepa Stepanović bio je vojni ministar u dva navrata, 1907. i 1911. godine, čije će angažovanje doprinijeti stvaranju Balkanskog saveza čije su članice tokom Prvog balkanskog rata konačno protjerale Osmansku imperiju sa evropskog kontinenta.

Nidl naglašava kako je nakon Julske krize Stepanović, zbog odsustva Radomira Putnika, bio taj koji je organizovao mobilizaciju 250 hiljada vojnika koji su bili spremni da dočekaju austrijsku ofanzivu, da bi nakon povratka Radomira Putnika sa liječenja, Stepa preuzeo komandovanje nad Drugom armijom nakon čega ubrzo dolazi do čuvene Cerske bitke.

„Bitka je bila izuzetno krvava i po užasnom vremenu, nakon nekoliko dana, Srbi su slomili Austrijance i do 24. avgusta nijedan austrijski vojnik nije ostao na srpskom tlu. Bitka na Ceru bila je prva saveznička pobjeda u Evropi u ratu i Stepa Stepanović je odmah unaprijeđen u feldmaršala“,  naglašava autor Nidl.

Stepa Stepanović je tokom svoje vojničke karijere dobio Orden francuske legije časti, Grčki orden spasioca, ruski Orden Svetog Đorđa, britanski Orden viteštva, Karađorđevu zvezdu i ruski orden Svetog Stanislava.

Rijedak je primjer isticanja srpskih vojničkih zasluga i žrtve u Velikom ratu, ali u ovom slučaju objektivnost autora ovog serijala i blijedo sjećanje na savezničku prošlost, istakle su u prvi plan herojstvo i vojničko znanje jednog od slavnih vojskovođa Prvog svjetskog rata.

Moja Hercegovina

Autor