Josipović: HDZ na oba oka žmuri na ustašofiliju

Hrvatska i Srbija kao da su blizanci, ta kultura mržnje objektivno šteti obema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u evropskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmure na ustašofiliju, koja je sve izraženija”, kaže u razgovoru za „Politiku” bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Ali, prema njegovoj ocjeni, „snažno sikće i četnička zmija u Srbiji, a istorija je pokazala da su, po pravilu, jedna drugu hrabrile i podsticale”. Uvek, kako kaže, kad je zasiktala jedna, činila je to i druga.

„Uostalom, ako se vratimo u istoriju, često su se rame uz rame zajedno borili za račun okupatora… Ali, u Hrvatskoj je oduvek bio dominantan antifašizam, verujem da će tako ostati, uprkos agresivnoj politici koja želi da promijeni istoriju, još više, da utiče na budućnost. Nadam se da će i u Srbiji proevropska i antifašistička politika odnijeti konačnu prevagu”, ističe Josipović, kojeg je na predsjedničkim izborima prije dvije godine, poslije drugog mandata, s tijesnom razlikom pobijedila kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

S nekadašnjim predsjednikom Hrvatske, koji je na čelu države bio od februara 2010. do februara 2015. godine, a danas radi kao profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, zbog njegovih obaveza morali smo da razgovaramo elektronskim putem.

Istovremeno sa odlaskom s funkcije, Josipović je napustio i SDP, koji je u to vreme predvodio Zoran Milanović, i osnovao svoju stranku „Napred Hrvatska – Progresivni savez”, koja na parlamentarnim izborima u septembru prošle godine nije uspjela da uđe u Sabor.

Nedavno ste rekli da je mjera hrvatstva “ne koliko se voli svoja hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija” . da li tu mislite na državni vrh ili bi se ta ocjena mogla odnositi i na nekog drugog?

Prije svega, mislim na mentalitet koji nameće politička desnica. Da, ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali, moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti obema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj.

Tagovi:
Autor