Izložba radova “Tekstil kao likovni medij” priređena u Bileći

BILEĆA – Izložba likovnih radova Jasmine Dugić iz Kragujevca, pod nazivom „Tekstil kao likovni medij“, priređena je večeras u Galeriji SPKD „Prosvjeta“ u Bileći.

U pitanju je felting (pustovana vuna) koji je fotografisan, zatim isprintan na platnu, nakon čega su vršene intervencije bojom i vunom.

Na večerašnjoj izložbi predstavljeni su radovi koji su rezultat rada autorke na doktorskoj disertaciji “Tekstil kao sredstvo likovnog izražavanja”, odbranjenoj na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu.

Autorka izložbe, Jasmina Dugić, rekla je da na našim prostorima još uvijek postoje predrasude prema tekstilnoj umjetnosti budući da je tekstil uglavnom banalizovan i posmatran sa svakodnevnog aspekta, dok je u svijetu afirmisana kao umjetnost.

“To je jedan od motiva zašto sam se ja odlučila da odbranim tekstil, samim tim što je moje usko profesionalno interesovanje vezano za njega jer sam završila kostimografiju. Moja osnovna djelatnost je zapravo dizajn tekstila, tako da mi je tekstil kao sredstvo likovnog izražavanja bio logična opcija u traženju izraza”, navela je Dugić.

Jasmina Dugić (Foto: Moja Hercegovina)

Govoreći o ovoj nesvakidašnjoj tehnici izrade tekstila i uopšte nesvakidašnjem vidu likovnog izraza, Dugićeva je rekla da je riječ o jednoj od najstarijih tehnika izrade tekstila, te istakla da je baš ta arhaična komponenta navela da napravi svoje umjetničko djelo.

“Tehnika je stara preko deset hiljada godina, nekih pet hiljada godina prije nego što je nastao tkani materijal. Radi se o sjedinjavanju niti vune pod mehaničkim i hemijskim pritiskom, pri čemu se stvara ta pustovana vuna ili felt, tako da je meni sama ta arhaična komponenta tog materijala bila primamljiva da nešto sa njom napravim i da iskoristim sav taj korpus simbolike i asocijacije koje ona ima”, istakla je Jasmina Dugić.

Izložba je premijerno bila postavljena u galeriji “Kuća kralja Petra” u Beogradu, a nakon Bileće autorka će svoja djela izložiti u Banjaluci i Palama kao i u Oslu i Stokholmu.

Jasmina Dugić je niz godina angažovana kao pozorišni i televizijski kostimograf na brojnim projektima u Beogradu, a bavi se i modnim dizajnom.

Milena Koprivica

Autor