Islamska država dvostruko manja nego 2014. godine

Teroristička organizacija Islamska država ušla je u fokus svjetskih medija nakon brzih osvajanja nekoliko ključnih gradova tokom 2014. godine. Tada, paradržava je zahvatala površinu veću od 100.000 kvadratnih kilometara, a danas je stanje na terenu drastično drugačije.


Naime, sa avgustom 2017. površina koju kontroliše takozvana Islamska država prostire se na najmanje 45.000 kvadratnih kilometara, i ne više od 50.000 kvadratnih kilometara. ISIL je u tri godine postojanja i ratovanja protiv cijelog civilizovanog svijeta izgubio polovinu svoje teritorije.

U posljednjih godinu dana, ISIL je izgubio nekoliko značajnih uporišta, uključujući Mosul u Iraku, dok je nekada  glavni grad Islamske države Raka pred oslobađanjem.

Islamska država je protiv sebe okrenula države i vojne formacije koje inače nemaju međusobno povjerenje, kao što su SAD i Hezbolah,  sve zbog zločina nad vojnicima i civilima koji su zgrozili svijet.

Trenutno, protiv ISIL-a ratuje, direktno ili indirektno, desetak zapadnih i azijskih zemalja i sličan broj vojnih, paravojnih formacija. Najveći udarac im  trenutno zadaju sirijske snage odane Damasku, kurdske formacije i iračka vojska.

Autor