Iako nema obje noge, Radivoje siječe drva i čisti odžak (VIDEO)

Iako nema obe noge, Radivoje Trifunović siječe drva i čisti odžak, a pomaže mu supruga. Upravo ti najtvrdokorniji žitelji ruralnih krajeva dokazuju da se upornošću može istrajati, bez obzira na teškoće sa kojima se suočavamo. U potrazi za boljim životom, mnogo mladih napustilo je sela, u kojima su ostala staračka domaćinstva.

radivoje

Zbog zdravstvenih komplikacija amputirane su mu obe noge, ali se stolar Radivoje Trifunović brzo prilagodio situaciji. Za pripremu ogrijeva, odlazi i u šumu. Supruga je pomoćnik, ali je on iskusni drvosječa.

“Nosim metar i prut. Tačno znam, učinim ovako, lijevo–desno, i znam na koju stranu. Onda ga sa te strane, na koju će da pada, zasiječem. Obalio sam dole 27 komada i nisam se ogrebao”, kaže Radivoje Trifunović.

Dok siječe drva, supruga Dragica stoji iza, kako bi Radivoju pomogla da se na vreme skloni od opasnosti. U braku se tako oslanjaju jedno na drugo oko pola veka.

“Nema posla koji ne radi, sve radi. Isiječe drva, ja samo unesem. On se nudi da i on unosi drva, ali ja mu ne dam. Penje se i na visine, čistio je sad odžak. Peo se uz merdevine, ja mu pripomažem i eto ti”, objašnjava Dragica Trifunović.

Radivoje kaže da nema koga da nađe da pomogne i da mu plati.

“Nemam koga da nađem i da platim, prijatelju. Da platim dnevnicu 5.000. Sve to je prešlo 50-60 godina, a i 90 godina tamo ovaj krajnji komšija ima. I nema ko, tako je svuda”, objašnjava Trifunović.

Zato se komšije još oslanjaju na Radivoja, koga pozivaju da im obara stabla, nasadi sekiru ili motiku na držalicu.

Trenutno zida kupatilo u prizemlju kuće, ali ne žuri, jer valja i predahnuti.

Tagovi:
Autor