Gacko proslavilo krsnu slavu Trojičindan (FOTO)

GACKO – Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača ispred novog hrama, a potom i svečanom litijom, Gacko je danas proslavilo slavu opštine i hrama – Svetu Trojicu.

Krsna slava okupila Gačane (FOTO: Moja Hercegovina)

Proslava je počela sinoć, večernjom službom i izložbom u holu Doma kulture “Svjetlost i svetost” akademskog slikara i ikonopisca iz Bileće Draga Vučića.

Obiljležavanje Trojičindana je nastavljeno jutros u 8 časova, prazničnim jutrenjem i svečanom liturgijom u novom hramu Svete Trojice u centru grada.

Domaćini slave, načelnik Milan Radmilović sa saradnicima i sveštenstvo gatačke i avtovačke parohije, na platou ispred novog hrama obavili su lomljenje slavskog kolača.

Potom se litija sastavljena od velikog broja vjernika, predstavnika privrednog, političkog i kulturnog života i gostiju iz susjednih opština uputila glavnom gradskom ulicom do porte starog hrama, gdje je, kao i svake godine, upriličen kulturno-umjetnički program.

 

Zdravicu je podigao Darko Đogo, sveštenik dabrobosanke eparhije i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, koji je u ime vladike Grigorija čestitao slavu grada.

U svojoj besjedi je povezao duh sveti sa slobodom kao vrhunskom vrijednošću i istakao da život bez slobode ne vrijedi ništa.

“Duh je sveti duh slobode, a bog, otkad je stvorio čovjeka, pa do danas, nikada ga nije prislilio ni na šta, pa čak ni da prizna boga, što je velika opomena i velika lekcija za nas”, rekao je Đogo i naglasio da je “bijela kuga” danas najveća prijetnja slobodi.

U ime opštinske administracije slavu je čestitao zamjenik načelnika Radoica Antunović koji je rekao da sve što činimo danas moramo da činimo za budućnost.

“Zajedno u vjeri i zalaganjima možemo putem napretka. Obaveza je svih nas da Gacko učinimo razvijenijom sredinom, boljom za život svih nas. Naše sličnosti neka nas ujedinjuju, a razlike neka nas obogaćuju”, podvukao je Antunović.

Radoica Antunović (FOTO: Moja Hercegovina)

Kulturno-umjetnički program je bio u skladu sa prirodom svečanosti, u znaku etno i vjerskih sadržaja, a učestvovali su Crkveni hor “Sveta Jelena Anžujska”, klturno-umjetnička društva iz Gacka “Zelengora” i “Sava Vladislavić” sa svojom pjevačkom grupom, kao i mladi guslar Božidar Šupić.

I ove godine su na svečanosti uručene povelje “Sveti Sava” i “Vuk Karadžić”, uz novčane nagrade đacima generacije osnovne i srednje škole. Svojim radom, zalaganjem i postignutim rezultatima za ove prestižne nagrade su se izborili Andrea Ninković i Vladan Grgur kojima je priznanja uručio predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević.

Učenici generacije (FOTO: Moja Hercegovina)

Milanka Kovačević

Autor