Gačani u nedjelju biraju Savjete mjesnih zajednica

GACKO – Nakon referenduma i lokalnih izbora, u nedelju, 23 aprila, punoljetni građani opštine Gacko biraće članove Savjeta za osam mjesnih zajednica.

Branislav Arnautović (FOTO: Moja Hercegovina)
Branislav Arnautović (FOTO: Moja Hercegovina)

Za Gačane, kao, uostalom, i za ostale stanovnike RS, biće to treći izlazak na birališta u samo sedam mjeseci.

U Savjete dvije najveće mjesne zajednice, Gacko i Avtovac, biraće se po sedam, dok će ostale brojati po pet članova.

Prema riječima Branislava Arnautovića koji je uključen u tehnički dio izbornog procesa, sve je spremno za izbore u nedjelju, a glasačko pravo je ostvarilo 8.164 punoljetnih građana sa prebivalištem u opštini Gacko. Za njih će od 9 do 17 časova biti otvoreno devet biračkih mjesta.

Pravo da predlože kandidate iskoristili su samo politički subjekti, dok udruženja i grupe građana nisu iskazale interesovanje za ovaj proces. Stoga se na listama nalaze isključivo partijski aktivisti iz šest stranaka.

Do sada su se izbori odvijali na zborovima građana, pa je ovo je prvi put da se biranje vrši neposredno, po svim pravilima izbornog procesa.

Kako će se to odraziti na funkcionisanje mjesnih zajednica, da li će uspjeti da se nametnu lokalnoj vlasti i značajnije utiču na raspodjelu budžetskih sredstava, ostaje da se vidi.

Teško je u ovom momentu prognozirati izlaznost u nedjelju. Opšti je utisak da građani nemaju mnogo interesovanja za proces, pa će odziv, u tom slučaju, direktno zavisiti od partijske discipline.

Milanka Kovačević

Autor