Jugoslavija u malom – Fejzbuk stranica okupila drugove iz bivše JNA

Da li je Jugoslavija bila diktatura ili plavi raj u komunističkom bloku još dugo će se raspravljati. Raspravljaće se i da li je Jugoslovenska narodna armija zaista bila četvrta vojna sila Evrope. Dok jedni sa podsmijehom gledaju na nju, drugi se nostalgično sjećaju tih dana u maslinasto-zelenoj uniformi i u fejsbuk grupi „Pronađi drugove iz bivše JNA“, razmjenjuju slike, sjećanja i obnavljaju poznanstva iz kasarni od Vardara, pa do Triglava.

uranak11
FOTO: Fejzbuk stranica Pronađi drugove iz bivše JNA

Izbledjele fotografije, ali svježa sjećanja desetina hiljada bivših pripadnika JNA. Dok bi neki rekli da je ovo još jedna grupa jugonostalgičara, komentari koje ostavljaju njeni članovi uvjerljivo ih demantuju. Grupa je nastala sa željom da se obnove stara prijateljstva i da se neke starije generacije podsjete na vrijeme svoje mladosti.

Drugove iz JNA traže svi – Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Bošnjaci i Crnogorci. Svi iz svojih država, na svojim jezicima i svi se savršeno razumiju, razmjenjuju fotografije, uspomene i anegdote iz armijskih dana.

Tek nekada, usputno, sa osjećajem srama ili prezira neki od članova prokomentarišu nešto tipa „kakvu smo zemlju razbili“, a nakon nekoliko komentara na tu temu, ponovo se javi neki vojnik martovske klase iz Delnica, Kragujevca, Skoplja ili Titograda i nastavi se potraga za davno izgubljenim drugovima.

Stranica je za kratko vrijeme sakupila više od 62 hiljade članova i mnogi su uspjeli da pronađu svoje drugove. Nekima su saopštene i loše vijesti. Među mnogobrojnim potragama ima i onih koje se završe razočaravajuće.

Tako je jedan vezista odlučio da odustane uz konstataciju da njegova „generacija 73,74 plavci veza Niš komada RVPVO nema kompjuter”, a među potragama ističe se želja izvjesne Ljiljane da ponovo pronađe drugarice iz kasarne Maršal Tito iz Skoplja.

Neki će reći da im je JNA uzela dio mladosti, drugi da je od njih napravila ljude. Neki za ovu stranicu kažu da je gubljenje vremena, drugi, pak, sa oduševljenjem konstatuju da su, pretražujući stare fotografije, pronašli svog davnašnjeg saputnika kroz vojničke dane i na trenutak se vratili u mladost.

Ima i onih neodlučnih, a njima bi bilo bolje da požure, jer neki vojnici već sada ne uspijevaju da pronađu drugove iz klase. Njihove fotografije i komentari ostaju kao trajni podsjetnik na zemlju za koju se vjerovalo da će nadživjeti sve opasnosti i na armiju u koju su se kleli i smatrali da će poraziti sve vanjske neprijatelje i domaće izdajnike.

A ako vas je ovaj tekst makar na trenutak podsjetio na te dane, kliknite OVDJE i potražite neke osobe o kojima svjedoče slike i sjećanja. Možda vam se posreći.

Ljubiša Bukvić

Autor