Ekipe iz Trebinja i Gacka najbolje na regionalnom takmičenju iz prve pomoći

BILEĆA- Na 22. regionalnom takmičenju u pružanju prve pomoći sa realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja, koje je održano danas u Bileći, u ekipi omladine najbolji je bio tim Crvenog krsta iz Trebinja, dok je u ekipi podmlatka od pet prijavljenih timova, pobjedu odnijela ekipa Crvenog krsta iz Gacka.

Na današnjem takmičenju vještinu i spretnost u pružanju prve pomoći pokazali su članovi pet ekipa podmlatka i četiri ekipe omladine Crvenog krsta iz svih šest hercegovačkih opština.

Sekretar opštinskog odbora Crvenog krsta Gacko i koordinator za istočnu Hercegovinu, Branislav Arnautović, rekao je za “Moju Hercegovinu” da je takmičenje značajno zbog toga što će  najbolja ekipa predstavljati hercegovačku regiju na republičkom takmičenju u pružanju prve pomoći krajem mjeseca.

„Danas ovdje imamo sudije, markirante, šminkere i radi se realistički prikaz povreda. Ona ekipa koja pokaže najbolji nivo znanja, koji budu najspretniji, predstavljaće regiju istočne Hercegovine na republičkom takmičenju 25. maja na Palama“, rekao je Arnautović i pohvalio se učešćem hercegovačkih članova Crvenog krsta na mnogobrojnim vježbama i takmičenjima u pružanju prve pomoći.

Branislav Arnautović (Foto : Moja Hercegovina)

Umijeće i spretnost takmičara u saniranju povreda i pružanju prve pomoći danas je ocjenjivao između ostalih i Marko Paovica, ljekar u službi za hitnu medicinsku pomoć u Trebinju. On je za naš magazin rekao da je uvježbanost ekipa velika, da su izuzetno spremni, te da svako od takmičara može veoma dobro da konkuriše ljekarima u pružanju prve pomoći.

„Velika je uvježbanost ekipa. Uglavnom na regionalnom nivou bude nekoliko ekipa koje stvarno odrade dobro posao i na republičkom takmičenju. Mogu konkurisati ljekarima, stvarno je veliki nivo njihove spretnosti, ali treba stalno održavati taj nivo da bi tako dobro znali da se snađu i u realnim životnim situacijama“, rekao je Paovica za „Moju Hercegovinu“.

Marko Paovica (Foto: Moja Hercegovina)

Stefana Petković, kapiten trebinjske ekipe Crvenog krsta, rekla je da su se za takmičenje dugo i temeljno pripremali, ali da je  veoma bitno mirno i opušteno pristupiti situaciji kako na takmičenju, tako i u životu.

“Ekipa treba da bude spremna za zadatak. Treba to odraditi opušteno i polako.  Danas ćemo raditi provjeru pulsa i disanja, provjeru povreda koje se ne vide i sanirati povrede koje prepoznamo“, rekla je Petković.

Stefana Petković CK Trebinje (Foto : Moja Hercegovina)

Maja Miljanović iz Bileće takođe je danas sa svojom ekipom učestvovala na takmičenju u pružanju prve pomoći. Za naš magazin rekla je da očekuje dobre rezultate, te da su im pored opšteg znanja dosta pomogli i časovi obuke koju su imali u toku priprema.

Maja Miljanović CK Bileća (Foto : Moja Hercegovina)

Najboljim takimačarima nakon proglašenja pobjednika dodijeljene su diplome.

Milena Koprivica

Autor