Dječiji vrtić u Gacku nakon tri decenije rada: Djeca su ukras svijeta

 

GACKO – Februar je za Branku Miljuš i Stanku Šojić poseban mjesec. Tada se mislima vraćaju u 1987. godinu kada je sa radom počeo vrtić u Gacku.

slavlje

“Bilo je poteškoća, ali smo ih prevazilazili u hodu. Nismo se libili da potražimo savjet iskusnih kolega iz Sarajeva, Mostara, Dubrovnika. Vrata smo za 85 polaznika, koliko smo na početku imali, otvorili 1. februara. Potom su došle ratne godine kada se radilo na minimumu, sa malo djece, još manje sredstava i uz veliku pomoć Crvenog krsta”, sjeća se dugogodišnja direktorica ove ustanove Branka Miljuš.

Branka Miljuš
Branka Miljuš

Najstarija vaspitačica u Gacku Stanka Šojić je bila pripravnica na početku rada ove ustanove. Kako kaže, učila je, radila i rasla zajedno sa vrtićem.

“Bilo je teško, ponekad i tužno, ali najviše veselo. Sjećam se perioda kada sam sa djecom radila i po deset sati dnevno. No, mogu da kažem da su generacije koje su stasale u vrtiću uspješne. Ima tu magistara, ljekara, inženjera, dobri su to i ostvareni ljudi. Mene srećnom čini spoznaja da imam udio u njihovom vaspitanju i obrazovanju i to na samom početku tog puta”, kaže Šojić.

Vaspitačica velikog srca - Stanka Šojić
Vaspitačica velikog srca – Stanka Šojić

Stanka poručuje mladim kolegama da u svom radu manje gledaju u knjige, a više u djecu, jer se tako zajedno uči i izgrađuje. Roditeljima, pak, poruka da budu manje osjetljivi.

“Roditelji se ponašaju kao da je samo njihovo dijete centar svijeta. Vjerovatno je to posljedica činjenice da danas preovlađuju porodice sa jednim, eventualno dvoje dece u koje smo zagledani. Zato su preosjetljivi. A za nas su sva djeca centar svijeta”, poručuje Šojić.

Najbolja institucija u opštini - zaposleni u Dječijem vrtiću
Najbolja institucija u opštini – zaposleni u Dječijem vrtiću

Dugogodišnji prosvjetni radnik i sadašnji direktor Mileta Davidović kaže da su stručni kadar i posvećen rad garanti da će vrtić u Gacku zadržati renome koji gradi tri decenije.

“Uspješno smo odgovarali svim zadacima koji su postavljeni pred nas. Vaspitavali i čuvali djecu koju su nam povjerili roditelji. U ovoj školskoj godini imamo oko 150 dece koja su podijeljena u četiri primarne vaspitno-obrazovne grupe i jednu grupu školaraca u produženom boravku. Dakle, radimo punim kapacitetom”, ističe Davidović i dodaje da im u funkcionisanju najveću teškoću trenutno predstavlja trezorski način poslovanja. Ova okolnost se, na sreću, ne odražava na visok kvalitet usluga koji ih decenijama pozicionira na mjesto najbolje ustanove u opštini.

Mileta Davidović
Mileta Davidović

Pjesmom “Danas nam je divan dan”, trideseti rođendan svom vrtiću su, na najljepši način, čestitali polaznici. Svečanom priredbom su, uz podršku svojih vaspitača, ustanovi u kojoj uz mnogo ljubavi i pažnje stasavaju najmlađi stanovnici Gacka, požel,eli još mnogo decenija uspješnog rada.

djeca
U slavljeničkoj atmosferi – polaznici vrtića

Milanka Kovačević

Autor