“Dani košute” u Gacku po peti put (FOTO)

GACKO – Gacko je vjerovatno jedino mjesto na planeti u kome se u slavu divljeg narcisa, poznatog kao košuta, organizuje manifestacija tradicionalnih proizvoda, suvenira i proizvoda karakterističnih za to podneblje.

Peti “Dani košute” u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)

Košuta nije slučajno izabrana, jer od nje svakog maja zabijeli Gatačko polje i ispuni ga opojnim mirisom.

Rudnik koji zaposjeda ovo kraško polje, sa sobom u nepovrat nosi i košutu, pa je sada prostor na kome raste znatno smanjen. Otuda i ideja Turističke organizacije da organizuje manifestaciju koja će nositi ime ovog cvijeta kao zaštitni znak. „Dani košute“ su tako po peti put u Gacku okupili izlagače na promotivno-prodajnoj izložbi.

U TO Gacko su zadovoljni sa oko 30-tak izlagača iz Gacka i okolnih opština, od Trebinja do Nikšića. Ponuda je slična kao prošle godine, od kajmaka i sira, do meda, rakija, ručnih radova, suvenira, nakita, pa do prirodne kozmetike.

Izlagači su mahom zadovoljni organizacijom, mada bi voljeli da je više posjetilaca i da je prodaja bolja. Ovako, kako nam reče jedna sagovornica, više se gleda nego što se kupuje.

Ima i onih koji kažu da je sajam ipak siromašan i da ga treba obogatiti kako bi se privukla publika. Ovako se godinama ništa ne mijenja pa postoji bojazan da će interesovanje izlagača i posjetilaca jenjavati.

Milanka Kovačević

Autor