Dačić: Nadam se da ćemo ući u EU prije nego što se raspadne

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu da je i Evropskoj uniji danas, imajući u vidu postojeće okolnosti, potrebno da ostvari “pozitivan poen”, a da je upravo Zapadni Balkan mjesto gdje je to moguće postići i da je i za Uniju važno da se proces proširenja nastavi.

Obraćajući se učesnicima panela o Zapadnom Balkanu na Bledskom strateškom forumu, on je podsjetio da je situacija u kojoj se EU sada nalazi mnogo gora nego prije nekoliko godina, kada je Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, davao izjavu da neće biti proširenja do 2020. godine – u međuvremenu se desio Brexit, pobejda Donalda Trampa, migrantska kriza, terorizam.

“Tako da mislim da je i Evropskoj uniji u ovom tenutku potreban pozitivan poen. A gde će ga ostvariti, šta će to pozitivno EU uraditi i gdje uopšte može da ima pozitivan poen – mislim jedino ovde u našem regionu”, rekao je Dačić.

Zato je važno, dodao je on, reći i da je za EU bitno da se proces proširenja nastavi.

“Ili ćemo ući u EU, ili ćemo se pridružiti EU, ili će ona nama. Nadam da ćemo ući u EU prije nego što se raspadne”, rekao je Dačić.

On, međutim, ukazuje da region toliko kasni za EU da se zaista stvara utisak da nikad nećemo ni ući u Uniju. To, kako kaže, utiče na ocjenu o EU kao organizaciji koja nema pravedan odnos prema zemljama Zapadnog Balkana.

“Ne mogu da vjerujem da su sve zemlje postale članice Unije baš zato što su ispunile sve kriterijume i mogu da se opkladim da, kad bi sad ponovo ulazile u EU, bar trećina ne bi prošla te kriterijume”, smatra Dačić.

Ako nas ne prime u EU, duhovito je primijetio Dačić, mi ćemo tražiti prijem u SAD. “Ako nas ne prime u EU, imam ”prijetnju” za SAD – mi ćemo tražiti prijem u Sjedinjene Američke Države. Bliži smo od Havaja u svakom slučaju”, rekao je Dačić.

Autor