Britanski Indipendent uvrstio Republiku Srpsku kao potencijalno nezavisnu državu

Najtiražniji dnevni list u Velikoj Britaniji podsjeća na turbulentne događaje koji su se dogodili u posljednjih nekoliko godina u Evropi, od kojih je svakako najznačajniji izlazak Velike Britanije iz Evropske unije čiji bi potez mogle pratiti i druge države, ali i secesionističke tendencije mnogih regija po Evropi.

Međutim, list podsjeća da se, dok traje opasnost potencijalnog izlaska drugih zemalja iz EU, na drugoj strani pojavljuje i tendencija odvajanja čitavih regija po Evropi od svojih trenutnih država, a čiji je domino efekat nedavno pokrenuo referendum koji je održan u Kataloniji.

Pa je tako u izdanju novog atlasa za 2017. godinu koji prikazuje promjene u svijetu, a koji objavljuje poznata banka iz SAD-a „Meri Linč“, stavljen fokus na rastuće secesionističke pokrete širom evropskog kontinenta čija karta podsjeća na nekadašnje gradove državice ili sitne feudalne posjede.

Na toj mapi je prikazana i Republika Srpska, ali i neformalna hrvatska regija „Herceg Bosna“ .

„Mnoge regije u Evropi imaju jake secesionističke pokrete ili politike partije koje rade snažno na odvajanju od trenutnih država u čijem sastavu se nalaze“, navodi se u ovom britanskom listu.

Prevod: Moja Hercegovina

Tagovi:
Autor