Bileća: Utvrđena visina boravišne takse, samo jedan registrovani ugostitelj

BILEĆA – Odlukom bilećke Skupštine danas je po prvi put utvrđena visina boravišne takse u iznosu od 2 KM po ostvarenom noćenju. Takođe, ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje od sada će na godišnjem nivou plaćati paušalni iznos od 25 KM za svaki krevet.

Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)

Kako je za “Moju Hercegovinu” rekao Nikola Bajović, direktor Turističke organizacije Bileća, trenutno je samo jedan ugostitelj u gradu koji je registrovao svoj smještajni objekat, Motel “Dijamant”, koji raspolaže sa 120 ležajeva. Iako do sada nije bila utvrđena naknada za boravišnu taksu, vlasnik ovog objekta plaćao je upravo u ovom iznosu.

–  U prošloj godini mi smo inkasirali 5.000 maraka od boravišne takse, jer je vlasnik navedenog motela, po sopstvenom nahođenju, plaćao naknadu u iznosu od 2 KM po krevetu i pored toga što je odluka tek sada donesena – kaže Bajović za naš magazin.

Nikola Bajović (FOTO: Moja Hercegovina)

Budući da 80 posto iznosa od boravišne takse ide lokalnoj Turističkoj organizaciji, a 20 posto republičkoj, računica kaže da je u Bileći prošle godine ostvareno oko 3.000 noćenja.

Međutim, Bajović dodaje da ovo nije konačan broj, jer u ovoj opštini postoji i određen broj ljudi koji nisu nelegalno, u privatnoj režiji, izdaju smještajne kapacitete.

Jelena Denda Borjan

Autor