Bileća: U čast Vladimira Gaćinovića priređen istorijsko-poetski čas

BILEĆA – Povodom 100. godišnjice od smrti Vladimira Gaćinovića večeras je u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći upriličen istorijsko-poetski čas na kome su, između ostalog, autorima uručene nagrade “Vladimir Gaćinović” za najbolje  neobjavljene rodoljubive pjesme.

Na konkursu koji je raspisala Narodna biblioteka “Vladimir Gaćinović”,  u konkurenciji od 18 autora, prvu nagradu i novčani iznos od 300 KM osvojio je Petar Đaković iz Banjaluke za pjesmu “Otadžbino srpska”.

Drugu nagradu i 200 KM osvojio je Cetinjanin Radojica Radović za pjesmu “Na badnje jutro se posvetila Medova”, a treća nagrada večeras je uručena Bilećaninu Branu Kovačeviću za pjesmu “Uzlodobar”, koji je za taj uspjeh nagrađen iznosom od 100 KM.

Nagrađene pjesme pročitajte OVDJE.

Prvonagrađeni Petar Đaković, kao znak pažnje i zahvalnosti, Narodnoj biblioteci je poklonio portet Vladimira Gaćinovića i paket knjiga.

Za “Moju Hercegovinu” Đaković je rekao da mu sonet kao pjesnička forma nije stran, ali za ovu pjesmu je bilo potrebno dosta truda, budući da je specifična po svojoj strukturi.

“ Specifikum ove pjesme je u tome što nije sonetni vijenac, nego prva strofa je napisana kao akrostih, gdje svaki stih počinje jednim početnim slovom iz naslova pjesme, a onda od tih “restova” je nastao drugi sonet koji se takođe naslanja na ovaj sadržaj. Po tom je ona za njih bila zanimljiva”, rekao je Petar Đaković.

Petar Đaković sa nagradom (Foto: Moja Hercegovina)

Direktor  Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” u Bileći Šćepan Aleksić za naš magazin rekao je da je konkurs organizovan po treći put, a sve s ciljem da se oživi sjećanje na jednu od najznačajnijih ličnosti srpske istorije Vladimira Gaćinovića.

“Mislim da je Vladimir Gaćinović nepravedno zaboravljen na jednom širem planu. U Bileći naravno nije zaboravljen, ali Bileća je na ovaj način htjela da se još jednom podsjetimo Vladimira Gaćinovića, njegovog slobodarskog lika i slobodarskog djela”,  naveo je Aleksić.

Šćepan Aleksić (Foto : Moja Hercegovina)

Istorijsko-poetskom času večeras je prisustvovao i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je u svojoj besjedi govorio o životu  Vladimira Gaćinovića.

“Danas, sto godina kasnije, čitajući spise Vladimira Gaćinovića neprestano sam mislio o tragediji nestanka velikih i hrabrih ljudi. Njegove riječi su nam i danas potrebne kao lijek i inspiracija. Zadivljen njegovom vjerom i hrabrošću pomislio sam – Kako je ovaj čovjek potreban i važan danas, sto godina kasnije”, naveo je  između ostalog vladika Grigorije u svojoj besjedi.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije (Foto: Moja Hercegovina)

Osim Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović”, večerašnji istorijsko-poetski čas priredili su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, Kulturno-sportski centar, i SPKD “Prosvjeta” opštinski odbor u Bileći.

Milena Koprivica

Autor