Bileća: Otkrivena spomen-bista Miloradu Samardžiću

BILEĆA – Spomenik Miloradu ( Ilija) Samardžiću, Bilećaninu koji se istakao u borbama protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, a potom stradao od bratske ruke 1945. godine, otkriven je i osvještan danas u Ravnogorskom parku u Bileći.

Porodica Samardžić pokraj spomenika ( Foto: Moja Hercegovina)

Ideja za izgradnju i podizanje spomenika potekla je od bratića pokojnog Milorada, Boriše Samardžića, koji je i ktitor spomenika, a vajar Željko Aleksić ga je napravio.

Za “Moju Hercegovinu” Boriša Samardžić je rekao da je ovim spomenikom želio da na neki način oživi uspomenu na svog strica i izrazio je zahvalnost Bilećanima koji su omogućili podizanje spomenika.

Samardžić (Ilije) Milorad rođen je 23.03.1920. godine u Krstačama kod Bileće, kao najmlađi od petoro braće i četiri sestre. Ubijen je 1945. godine u rodnom selu. Početkom Drugog svjetskog rata bio je mobilisan u kraljevu pratnju sa svojim privatnim automobilom. U borbi sa neprijateljima na Brstanici, zarobio je neprijateljski kamion pun brašna, koje je podijelio stanovnicima Krstača. Krajem rata oslobodio je 30 partizana od sigurne smrti strijeljanjem. Među njima, bio je i njegov bratstvenik Vaso Samardžić, kome je Milorad dao svoju pušku da se brani. Poslije pada Bileće 02.oktobra 1944.godine, zadnji je branio Bileću kod Stare džamije, nije se predao, nije vjerovao amnestiji. Vaso je Milorada ubio u proljeće 1945.godine, istom puškom koju mu je Milorad poklonio, da bi potom skončao na Golom otoku.

“Kako ste maloprije čuli Milorad je stvarno bio borac za zajednicu i za život. Ovaj spomenik  bi trebalo da bude simbol mira,  s obzirom na to da je i puška okrenuta ka dolje, da više ne puca, da jednom više prestanemo da se mrzimo. Ova bista bi trebala to da poručuje. Iskoristio bih priliku da se zahvalim Bilećanima koji su omogućili podizanje spomenika”, rekao je Samardžić.

Boriša-Boro Samardžić (Foto: Moja Hercegovina)

Najzahtjevniji zadatak imao je vajar Željko Aleksić koji je na izgradnji spomenika radio nekoliko mjeseci.

Za naš magazin Aleksić kaže da se potrudio da isprati sve činjenice iz života Milorada Samardžića i da ih predstavi kroz  ovu spomen-bistu.

„Ja sam se samo nadovezivao na činjenice koje smo znali o njemu. Jer, on je bio ranjen u nekoj pećini. Što se tiče same njegove pogibije, on drži pušku u ruci koju je predao svom bratstveniku. Od te puške je i poginuo iako je spasio tog bratstvenika. Na njemu se nalazi vojna bluza. On je i poginuo u toj vojnoj bluzi. U pećini se skrivao, zato i jeste takav reljef da podsjeća na te posljednje trenutke njegovog života. Sa zadnje strane se nalazi grb i stihovi pjesme koji prate čitavu tu priču i tragediju našu. Ovaj spomenik bi trebalo da oslika ne samo njegovu tragediju, nego tragediju čitavog našeg društva u tim vremenima“, rekao je Željko Aleksić za „Moju Hercegovinu“.

Željko Aleksić (Foto: Moja Hercegovina)

Spomenik je osvještao iguman manastira Kosijerevo, Arsenije Samardžić, uz prisustvo članova bratstva Samardžić, koji su se danas okupili na tradicionalnom saboru njihove porodice.

Milena Koprivica

Autor