BBC: Albanija najveći proizvođač kanabisa u Evropi, krijumčari se preko Crne Gore

Tražnja na domaćem tržištu je navodno loša. Kako jedan izvor BBC procjenjuje, ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi evra godišnje, što je oko pola BDP Albanije

 kanabis

Albanija je postala najveći proizvođač kanabisa na otvorenom u Evropi. Ova ilegalna droga opisana je kao “zeleno zlato”, a kilogram im donosi od 100 do 200 evra.

U Italiji ista količina košta oko 1.500 evra. BBC je napravio prilog u kojeg govori da se većina kanabisa prokrijumčari na sjever, preko Crne Gore, na jug preko Grčke, ili na zapad preko Jadanskog mora pa do Italije.

Tražnja na domaćem tržištu je navodno loša. Kako jedan izvor BBC procjenjuje, ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi evra godišnje, što je oko pola BDP Albanije.

Oni proizvođači do kojih je došao BBC, kažu da su proizveli 250, 350 kilograma i da skoro svaka kuća u njihovom selu prodaje kanabis.

Momak koji je proizveo 350 kilograma zapošljava i 15 radnika, a plaća i stražare koji čuvaju usjeve.

“Plaćam policiju 20 odsto. Svako mora da plati. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor“, kaže ali onda počinje da se brani:

“Ovo je naše prokletstvo, jer nema posla, nema novca ovde za nešto drugo. Znam da nije u redu to što radim, ali nema drugog načina…”, kaže proizvođač iz Albanije.

Nezaposlenost u Albaniji je visoka, a korupcija rasprostranjena, što su idealni uslovi za dalji razvoj proizvodnje kanabisa i cvjetanje trgovine tom biljkom.

Tamošnja Vlada je pokušala da se izbori protiv ove nelegalne industrije. Ove godine uništeno je dva miliona paketa kanabisa.

U toj misiji Vlada Albanije ima i podršku Italijana. Italija naime, plaća nadzor iz vazduha i tako pokušavaju da pronađu skrivene plantaže.

Autor