Azil u BiH ove godine zatražilo 97 osoba

U ovoj godini podneseno je 87 zahtjeva za azil u BiH i to za 97 osoba, kažu  u Ministarstvu bezbjednosti BiH i ističu da je do sada rješeno 38 zahtjeva.

Ilustracija

Posebno je zanimljiva informacija da su azil u BiH tražile osobe porijeklom iz zemalja poput Filipina, ali i susjedne Srbije.

,,Podnosioci zahtjeva za azil su iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Rusije, Irana, Iraka, Egipta, Šri Lanke, Turske, Libanona, Maroka, Kube, Gambije, Kameruna, Filipina, Alžira, Azerbejdžana, Kenije, Jordana, Srbije, Nigerije i Poljske”, rekli su nam iz Ministarstva bezbjednoisti BiH.

Država BiH odobrava zaštitu na osnovu principa zabrane vraćanja  sljedećoj kategoriji osoba: podnosiocu zahtjeva za azil, odnosno osobi koja je podnijela zahtjev za azil u BiH na graničnom prijelazu ili nakon ulaska na teritoriju BiH, izbjeglici, odnosno strancu koji ispunjava uvjete, osobi kojoj je odobren privremeni boravak iz humanitarnih razloga, odnosno osobi koja ne ispunjava uvjete propisane definicijom izbjeglice, ali u vezi s kojom je u postupku po zahtjevu za azil utvrđeno da ne može biti udaljena s teritorije BiH.

Tražitelji azila imaju pravo na boravak u BiH dok postupak za dobijanje azila ne bude okončan pravosnažnom odlukom. Po potrebi, tražioci azila će se omogućiti pravo na: osnovnu zdravstvenu zaštitu, smještaj u azilantski centar, ishranu koja zadovoljava međunarodne nutritivne standarde, osnovno obrazovanje, besplatnu pravnu pomoć po pitanjima vezanim za postupak, socijalnu zaštitu, odjeću, obuću i sredstva za higijenu.

Obaveze tražioca azila su: da poštuje ustavni poredak, zakone i odluke koje donose nadležna tijela, da aktivno sarađuje s nadležnim tijelima tokom cijelog postupka po zahtjevu za azil, da se pridržava kućnog reda u azilantskom centru, ako tokom postupka po zahtjevu za azil boravi izvan azilantskog centra da prijavi svoje boravište te da Nadležnu organizacionu jedinici Ministarstva na terenu u sjedištu obavijesti o svako promjeni svoje adrese na kojoj se s njim može stupiti u kontakt.

Autor