Ambasada otkočila isplatu ruskog duga

Dokument upućen iz Sarajeva, koji je posljednji uslov da Rusija pristupi isplati 125 miliona dolara duga BiH, nakon što je čak deset dana držan u Ambasadi BiH u Moskvi, konačno je stigao u rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Isporuku pošte je “Glasu Srpske” juče potvrdio pomoćnik ambasadora Ruske Federacije u BiH za odnose sa javnošću Anton Sokolov.

– Potvrđujemo da je nota stigla u Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije. Nota će dalje biti proslijeđena u Ministarstvo finansija Ruske Federacije, koje je zaduženo za proceduru isplate klirinškog duga – rekao je Sokolov.

Sporazum o isplati duga, koji je u Moskvi u ime BiH još 21. marta potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, stupa na snagu kada ruska strana dobije posljednje pisano obavještenje o završetku procedura neophodnih za njegovu realizaciju. Rusko ministarstvo treba da odgovori na notu, a nakon dobijanja odgovora počinje da teče rok od 45 dana za uplatu novca na račun Ministarstva finansija i trezora, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

“Glas Srpske” je u petak objavio da nota, u kojoj je navedeno da su svi uslovi za isplatu miliona ispunjeni, bez ikakvog razloga danima stoji u Ambasadi BiH u Moskvi. Ona je 2. juna odaslana iz Ministarstva inostranih poslova BiH, ali danima nije stizala u rusko Ministarstvo finansija, koje je o tome obavijestilo kolege u BiH. U Ambasadi BiH u Moskvi, na čijem je čelu Mustafa Mujezinović, ni juče nisu željeli da govore o ovom slučaju uputivši nas da se obratimo Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Na pitanje šta će biti preduzeto zbog toga što je nota stajala deset dana u ambasadi, čime je isplata klirinškog duga ponovo bila blokirana, ministar inostranih poslova Igor Crnadak rekao je da ima da kaže samo jednu rečenicu.

– Zašto to pitanje nije riješeno u prethodnih deset godina dok je SNSD bio u Savjetu ministara – rekao je Crnadak, koji je ranije istakao da je Ministarstvo inostranih poslova u slučaju klirinškog duga svoje obaveze ispunilo u najkraćim mogućim rokovima.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ni u Ministarstvu inostranih poslova nisu odgovorili na pitanja da li su znali da nota danima leži u ambasadi, da li će tražiti informacije zašto se to desilo i šta će biti preduzeto ukoliko bude utvrđena odgovornost službenika.

Klirinški dug Rusije nastao je prije rata u BiH na osnovu nenaplaćenih potraživanja ovdašnjih firmi koje su svoje proizvode isporučile u Rusiju. Zahvaljujući angažmanu vlasti Srpske, prije svega predsjednika RS Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti taj dug u novcu, a ne kao kompenzaciju u robi, što je bio slučaj sa drugim zemljama.

Problemi

Ratifikacija sporazuma o naplati klirinškog duga je takođe bez potrebe bila usporena u institucijama u Sarajevu, pa je cijela procedura završena tek 1. juna objavom sporazuma u “Službenom listu BiH” iako je on potpisan dva i po mjeseca ranije.

Premijerka RS Željka Cvijanović naglasila je da su proces isplate klirinškog duga otpočetka pratile razne opstrukcije i odugovlačenja u institucijama na nivou BiH.

Autor