Početna  /  Svijet u znaku Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta
Svijet Vijesti

Svijet u znaku Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se širom svijeta.

Holocaust survivors commemorate the people killed by the Nazis at the former Auschwitz Germany Nazi death camp in Oswiecim, Poland, Friday, Jan. 27, 2017, on the International Holocaust Remembrance Day that marks the liberation of the Auschwitz Nazi death camp on Jan. 27, 1945.(AP Photo/Czarek Sokolowski)
(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Dan sjećanja na najveće žrtve u istoriji čovječanstva ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija rezolucijom koja je usvojena 2005. godine.

Za datum sjećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic i tom prilikom oslobodili 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

U Srbiji se centralna državna komemorativna ceremonija održava u kompleksu nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom Sajmištu.

Preživjele žrtve holokausta položile su cvijeće uza Zid smrti u nekadašnjem logoru smrti Aušvic-Birkenau koji su njemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i tako počeli svečano obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Tome se pridružila i poljska avio kompanija LOT minutom ćutanja na letu iz Tel Aviva u Varšavu.

U borbama za spasavanje života posljednjih preživelih u Aušvicu, život je izgubio 231 sovjetski vojnik.

Sjećam se da su ušli u dječiju baraku neki vojnici u drugačijim uniformama sa crvenom zvijezdom na kapi. Mi, djeca, sjedeli smo preplašeno. Atmosfera straha brzo je nestala jer smo dobili od njih jelo. Ukus kriške hljeba namazane margarinom i šolju vruće kafe sa mlijekom pamtiću do kraja života”, rekla je za poljsku televiziju TVN24 Lidija Maksimovič.

Državni Muzej logora Aušvic-Birkenau, koji se od 1947. godine stara o konzerviranju i očuvanju cijelog logorskog kompleksa u stanju u kom su ga zatekli crvenoarmejci prije 72 godine kako ne bi zamro nijemi krik “Ne ponovilo se” iz ruševina gasnih komora, otvorio je na 72. godišnjicu izložbu “Arheologija” i javnosti prvi put predstavio zbirku ličnih predmeta žrtava holokausta iz arheoloških istraživanja na logorskom terenu 1967. godine.

Glavna državna ceremonija, uz učešće poljske premijerke Beate Šidlo i stranih državnih delegacija i zvaničnika, počinje u petak popodne pored ruševina gasnih komora, a završava tradicionalno Kadišem, jevrejskom molitvom za mrtve.

Poljski nacionalni avioprevoznik LOT uključio se ove godine u saradnji sa mladima iz fondacije “Iz dubina” u odavanje pošte žrtvama holokausta, kada je jutros na letu iz Tel Aviva za Varšavu pilot obavijestio putnike da su današnji dan UN proglasile za Dan sjećanja na žrtve holokausta i zatim zamolio za minut ćutanja.

Putnici su takođe na sjedištima našli kopije knjige “Pravedni”, u kojoj su predstavljeni Poljaci, pravedni među narodima svijeta, koji su tu počasnu titulu dobili od izraelskog instituta Jad Vašem pošto su tokom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Poljskoj, gdje su nacisti za bilo kakvu pomoć Jevrejima naređivali smrtnu kaznu, našli u sebi dovoljno čovječnosti i hrabrosti da spasavaju njihove živote.

Pravedni među narodima svijeta bili su tihi junaci rata, svjetla i čovječnosti. Mnogi od njih bili su katolički monasi ili obični hrišćani. Dužni smo da pamtimo njihova svjedočanstva i inspirisani njihovom hrabrošću gradimo svijet sa više tolerancije, bezbjedan i slobodan”, kazao je za portal Virtualna Poljska Kšištof Olendski, direktor instituta koji je izdao knjigu.

Nacisti su u okupiranoj Poljskoj otvorili logor blizu mjesta Ošvjenćim, na njemačkom Aušvic, 1940. godine, prvobitno da bi u njemu držali Poljake, ali on je ubrzo postao centralno mjesto za likvidaciju Jevreja i najveće jevrejsko stratište sa monstruoznim industrijskim sistemom ubijanja u gasnim komorama.

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradalo je, prema podacima Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda.