Početna  /  Stalne “mušterije” RTRS-ovih nabavki
Vijesti

Stalne “mušterije” RTRS-ovih nabavki

FOTO: RTRS

Radio – televizija Republike Srpske nedavno je objavila plan javnih nabavki za tekuću godinu, a mnogo bure je izazvala vijest da će RTRS-u iz budžeta Republike Srpske biti isplaćeno više od 3.7 miliona konvertibilnih maraka. RTRS je u 2020. godini planirao za javne nabavke da potroši zavidnih 9.106.546 KM.

Ovdje se postavlja pitanje na koji način se troši novac dobijen od građana Republike Srpske, pa je naš portal odlučio da provjeri kome je RTRS ranije dodjeljivao novac za javne nabavke, odnosno koje firme su se okoristile o javne nabavke RTRS-a.

Idući tim putem i čitajući odluke o dodjeljivanju sredstava (odnosno ugovora o javnim nabavkama) unazad gotovo pet godina, dolazi se do zaključka da se tri firme posebno izdvajaju po dobijenim sredstvima i brojnošću ugovora, a to su: “Sloboda s.p.” u vlasništvu Nenada Bojanića iz Banjaluke, “ZU Specijalistički centar Dea Medica” i “Autoservis i dijelovi – BL” sa sjedištem u Banjaluci. Dea Medika je novac dobijala za ljekarske preglede, Sloboda za servisiranje i održavanje klima uređaja, a  Autoservis  za nabavku guma za potrebe voznog parka javnog servisa. Samo ovim firmama je unazad nekoliko godina dato više stotina hiljada konvertibilnih maraka, ali što je još zanimljivije, niti na jednoj nabavci guma, klima uređaja ili ljekarskih pregleda niko izuzev tri navedene firme nije mogao do posla.

Dea Medika pored UKC-a do duplo skupljih pregleda

Javna nabavka usluge sistematskog pregleda radnika zaposlenih na RTRS-u 2016. koštala je 50 000 KM + PDV, a do tada, posao je dobijao Univerzitetsko – klinički centar u Banjaluci, kao najjeftiniji ponuđač. Međutim, posebno je zanimljivo kako se stvari mijenjaju u kratkom roku, pa se nakon samo dvije godine u priču o sistematskim pregledima uključuje i Dea Medika, da bi 2019. godine ova privatna ZU u razmaku od 3 mjeseca od RTRS-a inkasirala čak 200 000 KM + PDV.

S obzirom na činjenicu da na sajtu RTRS-a ne postoje izvještaji o poslovanju ovog javnog preduzeća u zadnjih pet godina (posljednji dostupan izvještaj je iz 2014.), kao i činjenica da RTRS uprkos tome što je javni medij nije odgovarao na naša pitanja koja smo uporno slali, nismo mogli da dođemo do informacije o tačnom broju zaposlenih tekuće i prošle godine. 2014. godine broj zaposlenih iznosio je 548.

Dakle, iako je UKC sistematske preglede 2016. obavljao za 50 000 KM, Dea Medika isti posao danas radi za četiri puta više novca, dok se UKC javlja sa ponudama koje su čak 6-7 puta skuplje nego prije tri godine, a pri tome, kako se vidi iz odluka, sebe u startu eliminiše iz trke, jer je iznos koji su ponudili tri puta veći od sredstava obezbijeđenih za predmetnu nabavku.

 

Da stvar bude još interesantnija, u samo tri mjeseca RTRS je raspisao dvije javne nabavke koje se odnose na sistematske preglede i to za identčian broj radnika (628). Obje je obavila Dea Medika. Na pitanje koje smo uputili RTRS-u zašto se dupliraju sistematski pregledi, odnosno da li je možda riječ o poništenoj javnoj nabavci koja je ponovo raspisana i dodijeljena privatnoj ZU, nismo dobili odgovor. Na sajtu RTRS-a nedostaje i izvještaj o praćenju realizacije za prvu javnu nabavku za sistematske preglede raspisanu 2.8.2019.

Sloboda za klimu!

Od 2016…