Početna  /  Politika izašla bez karikature Dušana Petričića; NUNS: Još jedan primer neskrivene cenzure
Srbija

Politika izašla bez karikature Dušana Petričića; NUNS: Još jedan primer neskrivene cenzure

Nedeljno izdanje dnevnog lista Politika danas je izašlo bez karikature Dušana Petričića na naslovnoj strani, pošto je sa njim prekinuta višegodišnja saradnja. Petričić ističe da prestanak objavljivanja njegovih karikatura nije stvar njegove autocenzure.

Foto: N1
Foto: N1

“Da ne bi bilo zabune i nagađanja, obaveštavam poštovaoce i sve zainteresovane, da karikatura objavljena danas na prvoj strani Politike nije moja karikatura”, rekao je Petričić za Fonet.

Uredništvo očigledno nije smatralo da elementarni red i poštovanje prema čitaocima, pa i prema autoru, nalažu da se uz ovakav potez objavi makar jedan red objašnjenja”, dodao je karikaturista.

On ističe da izostanak njegove redovne karikature sa prve strane nedeljne Politike “ni u kom slučaju nije rezultat moje autocenzure”.

Politika je u današnjem nedeljnom izdanju na naslovnoj strani objavila karikatura Jovana Prokopljevića, a uz nju nema inforamcije ili objašnjenja čitaocima o promeni autora.

NUNS optužio Politiku za cenzuru

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da je jednostrani raskid saradnje uredništva dnevnog lista Politika sa karikaturistom Dušanom Petričićem još jedan primer neskrivene cenzure.

Udruženje je posebno zabrinuto, kako je navedeno u današnjem saopštenju, zbog činjenice da se nastavak progona kritičkih sadržaja iz srpskih medija dešava u listu čiji je suvlasnik drzava, koja bi morala da podstiče pluralizam mišljenja i slobodu izražavanja.

Umesto toga, progonom Petričića sa stranice Politike nastavlja se sužavanje prostora za kritičku misao i javni
dijalog u srpskim medijima što može imati katastrofalne posledice po demokratske procese u društvu uopšte”, piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS apeluje, pre svega, na novinare Politike, ali i novinarska i medijska udruženja, da jasno i javno pruže podršku Dušanu Petričiću istanu u odbranu sopstvenog dostojanstva i digniteta profesije.

FoNet