Početna  /  Federacija BiH ruši rekorde zaposlenosti
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Federacija BiH ruši rekorde zaposlenosti

Federacija ruši rekorde zaposlenosti BiH. Od aprila do kraja maja zaposleno blizu 30 hiljada osoba tvrdi to federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

N1

,,Povećan je broj zaposlenih od 1. aprila do 31. maja za 29.285 novih radnika. Mi u Federaciji nikada nismo imali brojku iznad 500 hiljada zaposlenih, sada je imamo. Za prvi kvartal nikada nismo imali veći izvoz, sada ga imamo. Dešavaju se pozitivna kretanja u okruženju i mi prateći ta pozitivna kretanja onoliko koliko možemo, jer smo mala ekonomija pokušavamo podupirati određene aktivnosti”, izjavila je Miličević na Samitu ministara finansija regiona u Budvi.

Ministrica kaže i da je povećan prihod privrednih subjekata za oko milijardu.

Navela je kako sve mjere koje Vlada poreduzima pokazuju rezultate,. Nismo previše zadovoljni ali smo zadovoljni kazala je Miličević na samitu ministara finasnija regiona u Bidvi.

O ekonomskim pokazateljima govorio je i ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Ministar finansija Republike Srpske kao jedan od najvećih problema u ekonomiji ovog entiteta vidi stanje u javnim preduzećima.

,,Ono što je za mene ključno pitanje i najveći neuspjeh jeste stanje u javnim preduzećima. To su one reforme kojima mi nismo napravili onako kako smo očekivali. Ako svakoj sedmici jedan dan posvetite situaciji u javnim preduzećima i pitanjem u kom pravcu idu i koliko ćete na kraju morati da preduzmete obaveza, onda ne možemo reći da smo sproveli te reforme”, ocijenio je Tegeltija.

Kazao je i da objektivno postoji veliki finansijski problem u zdravstvenom sektoru.

Podsjećamo, Fadil Novalić, premijer FBiH, sinoć je u razgovoru za N1 kazao da je cilj njegove Vlade da do kraja mandata otvori 50.000 radnih mjesta.

,,Mi ne proklizavamo, mi koristimo podatke. Imamo podatke. Konačno smo vidjeli da se u 2016. godini otvorilo 8.500 obrtničkih firmi s najmanje jednim zaposlenim. Sve to skupa dalo je rezultat od 30.500 ljudi, znamo po kojim gradovima i firmama. Još samo da ovom društvu damo imena. To je u periodu od dvije godine. Naš cilj je 50.000 u ovom mandatu”, naglasio je premijer Novalić.