Početna  /  Licemjerni politički sistem: Dogan i Kabić uzalud „pali“, Dodik ne smije na Đokića i Tegeltiju
Izdvajamo Teme i komentari

Licemjerni politički sistem: Dogan i Kabić uzalud „pali“, Dodik ne smije na Đokića i Tegeltiju

Foto: BUKA

Čini se, sa ove vremenske distance, da su „ministri na dva dana“ Dado Dogan i Dragoslav Kabić na kraju ispali samo žrtve licemjernog političkog sistema koji kažnjava „slabije“, a štiti jače.

Kada je pomenuti dvojac razriješen dužnosti nepuna dva dana nakon što su imenovani ministrima u novom kabinetu Radovana Viškovića, mnogi su postavili pitanje da li su saobraćajne nezgode/nesreće u kojima su učestvovali dovoljan razlog za njihove ostavke, odnosno smjene.

Dan nakon što je imenovan na mjesto ministra porodice, omladine i sporta RS Dado Dogan je podnio ostavku zato što je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov najbolji prijatelj 2012. godine i za koju je odslužio godinu dana zatvora. Po istom osnovu je smijenjen i Dragoslav Kabića sa pozicije ministra rada i boračko-invalidske zaštite i to zbog nesreće koja se dogodila prije 24 godine.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Denis Šulić za Moju Hercegovinu ne odgovara precizno da li su ove nesreće dovoljan razlog da se Doganu i Kabiću oduzmu ministarske pozicije.

„Mogu reći da je Kabić pošten, vrijedan i sjajan čovjek. Svakome može da se desi takva nesreća. Od toga niko nije zaštićen. To se dogodilo prije 24 godine i Kabić je to sigurno odavno ‘odslužio’. Siguran sam da je njemu najteže“, kazao je Šulić.

Poslanik liste Za pravdu i red Đorđe Vučinić smatra da su ostavke bile neminovne najviše zbog toga što su podaci o ovim nesrećama bili sakriveni.

„To nisu podaci koji se mogu lako sakriti i za time nije bilo potrebe. Bilo je jasno da će neko to prije ili kasnije otkriti. Ova Vlada je ionako sastavljena ‘s koca i konopca’ i zaista ne znam kome je trebalo da se ovi podaci sakrivaju. Ovakve stvari treba definisati zakonom, a ne ostaviti nama da nagađamo da li neko ko je učestvovao u saobraćajnoj nesreći može biti ministar ili ne može“, kazao je Vučinić.

Advokat Aleksandar Jokić kaže da ne postoji izričita odredba koja onemogućava licu koje je ranije osuđeno i izdržalo kaznu da bude ministar u Vladi RS. Štaviše, dodaje on, skoro nikakvi uslovi nisu postavljeni u pogledu izbora ministara, osim nacionalne pripadnosti.

Ipak, nije samo zakon jedini faktor ove jednačine. Druga (ne)poznata je moralna odgovornost, ali i licemjerje političke sredine. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i lider Socijalističke partije Petar Đokić pravosnažno je osuđen 2007. godine na tri mjeseca zatvora zato što je njegova privatna firma krala impusle iz Telekoma Srpske i tako zaradila 140.000 maraka. Ipak, Đokiću ova presuda nije smetala da bude u nekoliko navrata biran u Vladu Republike Srpske.

Predsjedavajući odlazećeg Savjeta ministara i sasvim sigurno budući ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija takođe ima „zatvorsku numeru“. Tegeltija je pravosnažno osuđen na pet mjeseci uslovne kazne pred Osnovnim sudom u Banjaluci zbog nesavjesnog rada u službi dok je bio načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banjaluka.

„Za to što sam uradio u tom trenutku, odnosno naplatio dug koji je imalo privatno preduzeće, ne osjećam ni moralnu, a ni bilo kakvu drugu odgovornost. Ponosan sam što sam to naplatio, jer nisam dozvolio da neko ostane dužan budžetu Republike Srpske. Ljut sam na sebe što nismo to dobro iskomunicirali. Da, ja sam pravosnažno osuđen“, rekao je svojevremeno Tegeltija o ovom slučaju.

Čini se da su Dogan i Kabić žrtve licemjernog političkog sistema koji kažnjava „slabije“, a štiti jače. I Đokić i Tegeltija su trebali da budu sankcionisani ako su sankcionisani Dogan i Kabić, ali se to nije desilo. Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da on ne može da odlučuje koga će Socijalistička partija delegirati u Vladu Srpske i time je zapravo najbolje odgovorio na pitanje da li će za Đokića vrijediti ono što vrijedi za Dogana i Kabića.

„Pozivanje na moral u potpuno amoralnom društvu je jedan uzaludan posao. Mi smo toliko anestezirani da apsolutno ne poznajemo moralnu skalu i ne bismo ni znali da li je moralno krasti, oteti, kršiti zakon, jer naprosto svi to oko nas rade i samo je pitanje ko će radi statistike biti procesuiran. Ostavke nesuđenih ministara vidim kao one male požare koje izazivaju vatrogasci da bi odvukli kiseonik od velikog požara i tako omogućili njegovo gašenje. Kako vidimo, plan je uspio, veliki požar se nije razbuktao. Još prije ovog mandata obesmišljena je NSRS, zašto očekivati da će Vlada proći bolje“, kazao je Aleksandar Jokić.

Svakako nije nebitno spomenuti i da su krivična djela krađe i nesavjesnog rada u službi, za koje su presuđeni Đokić i Tegeltija, mnogo opasniji po budžet Srpske, sa njihove pozicije ministara, od djela iz oblasti saobraćaja, koja iza sebe imaju Dogan i Kabić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap