Početna  /  Ivanić o priznanju Kosova: Dobar komšija to nikad ne bi uradio
Bosna i Hercegovina Srbija

Ivanić o priznanju Kosova: Dobar komšija to nikad ne bi uradio

Izjava Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova govori o “licemjerstvu sarajevske politike”, rekao je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

Ivanić kaže da nije slučajno što se ona pojavila manje od mjesec dana prije dolaska delegacije te zemlje u Beograd, rekao je Ivanić i ocijenio da je to svjesno stvaranje negativnog ambijenta.

“Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi”, kazao je on.

Na pitanje kakvu poruku šalje Izetbegović kad ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koja je garant Dejtonskog sporazuma, Ivanić kaže da je to vjerovatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose ili da treba glumiti neku žrtvu.

Pokazuje se, kaže, ovaj put da tu apsolutno nema žrtve, da je to svjesno iritiranje i svjesno pravljenje negativnog ambijenta na najosjetljivijem pitanju za Srbiju.

“Dobar komšija to nikad ne bi uradio”, poručio je Ivanić.

Kaže da Izetbegović može pokušati da proba nešto, ali da neće uspjeti, kao što, ističe, nije uspio ni sa revizijom tužbe, kao što nije popustio ni sa 9. januarom.

“To su sve potezi na koje sam ja imao jasne odgovore i pokazao da on apsolutno nema instrumenata i ovdje neće uspjeti. To potpuno garantujem”, rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, BiH neće priznati nezavisnost Kosova, a u slučaju da ga preglasaju, kaže da ima instrumente kojima tu odluku može da ospori.

Reagujući na izjavu Bakira Izetbegovića da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i da je, kaže, i dosad to trebalo da učini, Ivanić kaže da tu njegovu izjavu nije vidio, ali napominje da od toga nema ništa.

“Ja imam instrumente kojima to mogu i imam namjeru zaustaviti, tako da BIH neće priznati (nezavisnost Kosova). Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo takva odluka neće biti na Predsedništvu, a ako bi bila ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove “vitalni nacionalni interes”, objasnio je Ivanić.

Kako je rekao, na taj način odluka se može staviti van snage, tako da “nema ni teorijskih, ni praktičnih šansi da BiH to uradi”.

“To je njegova pusta želja i rekao bih loša namjera prema Srbiji”, zaključio je Ivanić.

0 Shares
0 Shares
Copy link