Zeman: Islamski terorizam može da metastazira u BiH

Predsjednik Češke Miloš Zeman ponovo je upozorio da pobjeda nad Islamskom državom na Bliskom istoku prijeti da izazove metastaze terorizma u Evropi a da islamski terorizam stvori svoju evropsku bazu u Bosni i Hercegovini jer se već danas u njoj vijore crne zastave Islamske države.

Miloš Zeman

“Rasprostranjena je iluzija da Islamska država slabi kako gubi teritorije. Rak (islamskog terorizma) ima svoje metastaze a one su jednako smrtonosne kao tumor sam. Nedavno sam upozorio na fenomen stranih boraca. Oni nakon pada ID mogu da se premjeste u Avganistan, gdje će nastati nova Islamska država. Takođe, a time sam naljutio mnoge političare, mogu da stvore evropsku bazu na primjer u BiH. Јer se već sada u nekim njenim gradovima vijore crne zastave ID”, kazao je sinoć Zeman u redovnom nedjeljnom intervjuu privatnoj televiziji TV Barandov.

Zeman je podsjetio da su, kako je kazao, u građanskom ratu u bivšoj Јugoslaviji, muslimanski borci iz inostranstva pohitali u pomoć, kako ih je označio “tzv. Bošnjacima, znači muslimanima”.

“Znači postoji izvjestan rizik da se stvori evropska baza islamskog terorizma”, kazao je o Bosni i Herecegovini češki predsjednik.

Zeman je takođe izjavio da se sa učestalim napadima na turističke ciljeve u Evropi plaši da će islamski teroristi obratiti pažnju i na turističko srce Češke, glavni grad Prag koji je do sada ostao pošteđen napada i preporučio je gradskim vlastima da pooštre mjere obezbjeđenja kao što je on naredio da se pooštre u predsjedničkom zamku Hradčani u Pragu.

Autor