Za Božić planirani bombaški napadi u tržnim centrima

Pripadnici “Islamske države” planirali su bombaške napade u tržnim centrima širom Evrope, uključujući Veliku Britaniju, u vrijeme božićnih praznika.

trzni-centri2

Planirane mete bile su jedan ili više tržnih centara, piše list “Indipendent”, pozivajući se na bezbjednosne izvore. Izvori navode da su svi napadi osujećeni prije napada u Berlinu 19. decembra.

List navodi da je policija 12. decembra uhapsila šest ljudi iz Londona, Derbija i Bartona na Trentu zbog sumnje da su pripremali teroristički napad.

Prema nekim izvorima, bezbjednosne operacije provedene su kao direktan odgovor na informacije o terorističkim prijetnjama povezanim sa “Islamskom državom”.

U Velikoj Britaniji, antiteroristički zvaničnici rekli su da je spriječena “značajna zavjera `Islamske države`”.

Svi uhapšeni, među kojima je i jedna žena, starosti su između 22 i 36 godina.

Predstavnici vladinih tijela više puta su upozorili na mogućnost napada tokom praznika, posebno u razmjeni informacija obavještajnih agencija. “Islamska država”, takođe, javno podstiče i poziva svoje pristalice da izvode napade.

Neuspjeh njemačkih vlasti da spriječi ubistvo 12 ljudi, uprkos višestrukim upozorenjima, postaviće dodatna pitanja u vezi sa njihovim stavom i reagovanjem, koji postaju sve veća meta kritike kako se objavljuje sve više informacija.

Autor