Vučić: Balkan može da bude mašina razvoja EU

MOSTAR – Balkan može da bude mašina razvoja EU, izjavio je večeras u Mostaru premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem razgovarao o unapređenju odnosa između dvije zemlje.

aleksandar_vucic

On je dodao da će ekonomski rast na tom prostoru biti dvostruko veći nego u EU, te da će o tim temama večeras razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, a da će obaviti razgovore članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, te premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Vučić je novinarima rekao da je jako važno da se razgovara i da su zato dobri sajmovi kao što je ovaj u Mostaru.

,,Svaki razgovor znači bolje odnose, svaki razgovor je ljekovit. Srpski i bošnjački, pa tako i srpski i hrvatski narod moraju da žive u miru i razmišljaju o zajedničkoj budućnosti”, dodao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je nakon jučerašnjih izbornih rezultata u Srbiji ocijenjen kao regionalni lider, Vučić je rekao da nije nikakav regionalni lider i da poštuje sve svoje kolege.

,,Naš odnos se zasniva na poštovanju, mi smo tu da razvijamo saradnju i vjerujem da svi zajedno možemo da ubrzamo evropski put”, istakao je Vučić i dodao da su ljudi u regionu siti svađa i vraćanja u prošlost.

On je naglasio da je ponosan što je sa Balkana, koji, kako je rekao, neće biti u čekaonici za EU još 30 godina.

Filip Vujanović nakon razgovora sa Vučićem: Ekonomija je naša najveća šansa

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem rekao da je imao čast da mu čestita neposredno nakon pobjede u ambijentu koji je kompletna međunarodna zajednica ocijenila kao demokratski.

,,Bila je ovo prilika da mu poželim da sa odgovorne dužnosti uspješno doprinosi da u Srbiji nastavi politiku koju je imao kao premijer i doprinese stabilnosti regiona, partnerstva i saradnje u regionu”, kaže on.

vucic_vujanovic1

Vujanović je iskazao uvjerenje da će Aleksandar Vučić nastaviti da bude posvećen unapređenju odnosa Crne Gore i Srbije u svim oblastima.

,,Ekonomija je naša najveća šansa saradnje i postoji mnogo zajedničkih projekata na kojima treba da radimo i prosto treba iskoristiti berlinski proces da ih kandidujemo i iskoristimo podršku i pomoć EU. Naš zadatak je da svim građanima obezbijedimo bolje uslove za život i bolje standarde. Politička i državna aktivnost mora da bude usmjerena ka tome i ubijeđen sam da će Crna Gora u Srbiji imati pravog i iskrenog partnera”, ističe Vujanović.

Srna/Moja Hercegovina

Autor