Vrhovni sud RS potvrdio: Bilećanin Jugoslav Tabaković nije počinio ratni zločin

BILEĆA – Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu trebinjskog Okružnog suda po kojoj je Bilećanin Jugoslav Tabaković oslobođen optužbi da je počinio krivično djelo ratnog zločina u Trebinju. 

Jugoslav Tabaković sa advokatom Jovanom Čokorilom (Foto: Moja Hercegovina)
Jugoslav Tabaković sa advokatom Jovanom Čokorilom (Foto: Moja Hercegovina)

Sudsko vijeće, sastavljeno od sudija predsjednika dr Veljka Ikanovića, te Dragomira Miljević i Gorane Mikeš, donijelo je presudu da se žalba okružnog javnog tužioca iz Trebinja Bojane Marković odbija kao neosnovana, te ovim potvrdilo raniju presudu Okružnog suda u Trebinju.

Prema optužnici Jugoslav Tabaković je sa Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem 26. jula 1992. godine kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP) iz porodične kuće u naselju Zasad policijskim vozilom odvezao Miralema Dizdarevića u nepoznatom pravcu. Optužnica je teretila Tabakovića da je sa Đurovićem i Ćeranićem tupim predmetima Dizdareviću nanio smrtonosne povrede.

Vrhovni sud RS presudu je donio 23. 2. 2017. godine.

Vijeće je utvrdilo da ne postoje razlozi o odlučnim činjenicama koje se odnose na postojanje uzročne veze između odvođenja oštećenog Dizdarevića i njegovog lišenja života, a u obrazloženju Presude navodi se i da dokazi optužbe nisu mogli poslužiti kao osnova za pouzdan zaključak da je optuženi zajedno sa saizvršiocima Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem oštećenog lišio života na način, u vrijeme i pod okolnostima opisanim u izreci pobijene presude.

„Sud nalazi da nisu učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer je izreka presude jasna i razumljiva, nema protivurječnosti izreke samoj sebi, ni razlozima presude, a presuda sadrži sve razloge o odučnim činjenicama“, navodi se, između ostalog, u Presudi Vrhovnog suda RS.

Nikolija Bjelica

Autor