Više od 310 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Ove godine je prijavljeno 318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, čiji će dobitnik biti saopšten u sutra u Oslu. 

FOTO: Agencije

Agencija Frans pres navodi da se, kao i posljednjih nekoliko decenija, ne zna ko je na spisku kandidata jer se imena drže u strogoj tajnosti, ali kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja.

“Nobelov komitet će učiniti veliki zaokret ako se odluči da nagradi nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila”, rekao je norveški istoričar Asle Sven.

Prema njegovim riječima, nagradu bi mogli da dobiju bivši američki državni sekretar Džon Keri, šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednosti Federika Mogerini za doprinos u postizanju iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog u julu 2015. godine

Analitičari pominju kao laureate Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) koji je već dobio Nobelovu nagradu za mir dva puta – 1954. i 1981. godine.

Kruže priče da su na spisku kandidata papa Franja, saudijski bloger u zatvoru Raef Badaui, ruski i i turski list – Novaja Gazeta i Džumhurijet.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine je dobio kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Autor