Velež treći put pravi stadion, prvi put vlastiti

MOSTAR – “Rođeni” najavljuju da će se na novom fudbalskom stadionu u Mostaru moći igrati i reprezentativne utakmice.

Malo je klubova u regiji koji imaju pristalice širom regije kao što je Velež. Mostarski velikan pronašao je put do srca mnogih kao stabilan jugoslavenski prvoligaš, sa brojnim zvijezdama koje su prošle kroz njegove timove i karakterom skromnog, gradskog tima koji gradi prijateljstva umjesto rivalstava.

Enver Marić, Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić, Blaž Slišković, Semir Tuce, Meho Kodro, Sergej Barbarez samo su neki koji su nosili crveni dres “Rođenih” u gradu na Neretvi.

Velež je prošle godine izgubio status bh. premijerligaša i sada se takmiči u drugom po snazi rangu, Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine. No, to nije pokolebalo čelnike kluba, entuzijaste i sve kojima je crveni mostarski dres drag. Naime, u toku je izgradnja stadiona u Vrapčićima, gdje će, kako se najavljuje, Velež imati reprezentativno fudbalsko zdanje.

“Ovo je treći put u iistoriji da FK Velež pravi svoj stadion. Prva dva puta to je bio gradski stadion, dok će ovog puta to biti konačno Veležov stadion “Rođeni”, kaže za Almir Taso, predsjednik Skupštine FK Velež.

Dodaje da radovi teku predviđenim tokom, “koliko dozvoljava finansijska situacija”.

“Trenutno je u toku proširenje zapadne tribine, a nakon toga ide pokrivanje tribina ‘Sjever’ i ‘Zapad’, zatim postavljanje stolica te ostali popratni sadržaji unutar stadiona, kao što su klupski restoran, prostorije za oporavak igrača…”

Spremni za nacionalni tim

Nakon toga planira se raditi na nabavci reflektora, a u skorijoj budućnosti namjeravaju se dovršiti i preostale dvije tribine, “Jug” i “Istok”, čime bi dovršili cjelokupan projekt, kaže Taso.

“Po samom završetku stadion bi trebao imati 9000 do 10.000 sjedećih mjesta, čime bi ispunjavao sve uslove, kako za domaća takmičenja, tako i za evropske utakmice, ne samo klupske nego i reprezentativne”, govori Taso.

Kao i u svemu što se tiče bh. sporta ni izgradnja stadiona “Rođeni” ne prolazi bez problema, dakako, finansijske prirode.

“Klub ima veliki broj rashoda koji se odnose na tužbe bivših trenera i igrača, što otežava sam razvoj kluba. Dovoljno je pogledati mjesečni finansijski izvještaj i jasno je da se ogroman dio zarađenog novca troši na isplate duga iz prijašnjih godina, kao posljedica prethodno lošeg upravljanja klubom”, kaže Taso.

Kaže kako ti problemi neće neće zaustaviti projekt razvoja FK Velež i dovršetak stadiona “Rođeni”: “Postojeća uprava, na čelu sa Šemsudinom Hasićem, ulaže ogromne napore, kao i vlastita sredstva da se Velež vrati na stare staze slave, da klub ima normalne uslove za funkcionisanje i da naša djeca imaju u budućnosti klub na koji će biti ponosni i nastaviti gotovo stogodišnju tradiciju kluba i oko kojeg će se okupljati svi simpatizeri kluba ne samo iz Mostara nego i šire.”

Minorna pomoć institucija

Na pitanje koliko institucije pomažu u obnovi Veležove infrastrukture Taso kaže da je ona minorna u odnosu na ono šta klub predstavlja za društvo u cjelini.

“Grad Mostar, Kanton te država pomažu djelimično, ali ipak nedovoljno. Ovo nije samo projekt za klub nego bi trebao predstavljati jedan put kojim bi trebali krenuti ne samo sporstka društva nego i ostali privredni subjekti na teritoriji naše države. Samo razvojem infrastrukture omogućava se privlačenje stranih investicija, a tako pružate i šansu za razvoj domaćim subjektima”, ističe i dodaje:

“U ovom slučaju šansu će dobiti buduće generacije da imaju sve neophodne uslove da postanu odlični fudbaleri. Najviše trenutno pomaže klub sam sebi, tačnije, Upravni odbor, odnosno ljudi koji ga sačinjavaju, koji daju vlastite novce da bi klub normalno funkcionisao. Tu su i naši navijači, koji kupovinom članskih karata, sezonskih karata, suvenira u našem fan-šopu te na druge načine doprinose da klub nastavi s razvojem infrastrukture. Treba spomenuti i sponzore kluba, koji takođe učestvuju značajnim dijelom.”

U razgovorima koji se tiču Veleža nezaobilazno je pitanje odnosa s gradskim rivalom, HŠK Zrinjskim, koji svoje domaće utakmice igra na nekadašnjem stadionu “Rođenih” pod Bijelim brijegom.

“Što se tiče odnosa sa Zrinjskim, oni su čisto sportske i profesionalne prirode. Omladinske selekcije igraju zajedničku ligu, dok ćemo, nadam se, u budućnosti gledati i utakmice između A-timova”, rekao je Taso.

Šta je sa stadionom?

“Stadion pod Bijelim brijegom je političko pitanje i ne bih mnogo o ovoj temi govorio. Žalosno je da se politika miješa u sport, ali u našoj državi politika se miješa u sve pore društvenog života. Stadion pod Bijelim brijegom je gradski stadion i svi klubovi iz grada trebali bi imati mogućnost da igraju na njemu. Međutim, to nije praksa u ovom slučaju”, ističe predsjednik Skupštine FK Velež.

Autor