“Večernjakov pečat”: Marko Pipunić ličnost godine

MOSTAR – Hrvatski privrednik Marko Pipunić, koji je od izbjeglice u BiH postao hrvatski kralj žita, proglašen je za ličnost godine na manifestaciji “16. Večernjakov pečat” koja je sinoć održana u Mostaru.

Foto: Bljesak.info

Za lokalnog političkog lidera proglašen je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prošle godine izabran na tu poziciju, dok je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću na svečanosti u Hrvatskom domu “Hercega Stjepana Kosače” uručeno priznanje za evropskog lidera i lobistu za BiH.

Ovogodišnji “Večernjakov pečat” izbora ličnosti godine koji organizuje “Večernji list BiH” imao je moto “Evropsko proljeće”, a na njemu su priznanja za doprinos evropskom putu BiH dobili ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak kao ličnost godine u Evropi, te hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kao promotor evropskih vrijednosti u BiH.

Posebno priznanje dodijeljeno je zamjeniku pomoćnika američkog državnog sekretara za jugoistočnu Evropu i Evroaziju Brajanu Hojtu Jiju za podršku BiH, dok je priznanje za međupolitički dijalog dobio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Privrednik godine je Rasim Bajrović, vlasnik grupacije hotela “Evropa” u Sarajevu, kome je nagradu uručio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Lajčak je rekao da čvrsto vjeruje u evropsku perspektivu i da sigurno nema bolje perspektive. “Želim da vas ohrabrim da ubrzate evropske napore”, dodao je Lajčak.

Čović je ukazao na važnu Lajčakovu ulogu u evropskim integracijama.

“Puno više gospoda Plenković i Lajčak vjeruju u našu evropsku budućnost, nego što mi to ovdje vjerujemo. Da prošle godine nije bilo tada evropskog parlamentarca Andreja Plenkovića, BiH ne bi podnijela zahtjev za sticanje statusa kandidata za EU”, rekao je Čović.

Plenković je proglašen evropskim liderom i lobistom BiH zbog njegove podrške BiH prošle godine da podnese zahtjev za dobijanje statusa kandidata, te Evropska komisija dostavi upitnik BiH.

“Drago mi je da kao predsjednik Vlade dobijam priznanje za podršku BiH na evropskom putu. To je zahvalnost Vladi Hrvatske. Uvjereni smo da je evropski put najbolji put za razvoj BiH i ravnopravnost tri konstitutivna naroda”, rekao je Plenković.

On je najavio nastavak snažnog lobiranja Hrvatske u evropskim institucijama kao “prijatelja, partnera i saveznika” za približavanja BiH prema EU.

Ličnošću godine proglašen je Marko Pipunić, vlasnik gotovo cijelog bivšeg Industrijsko poljoprivrednog kombinata “Osijek”, PPK “Valpovo”, PPK “Orahovica”, sedam velikih silosa i mlinova, osječke “Šećerane”, a 2013. postao je vlasnik i Tvornice ulja “Čepin”.

Specijalno priznanje uručeno je i glumcu Armandu Asantu, a specijalno priznanje za izgradnju nezavisnog pravosuđa u BiH otišlo je u ruke predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu.

Za sportistkinju godine proglašena je plivačica Amina Kajtaz, koja je prošle godine za BiH nastupila na Olimpijadi, a naučnik godine Nihad Alihodžić koji je s Organizacijom za zabranu korištenja kemijskog oružja prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Priznanje za kulturu dobila je direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, za međureligijski dijalog iguman Danilo Pavlović, a priznanje poduhvat godine otišlo je u ruke Mustafi Mehiću, slijepom mladiću koji je uspješan sportista.

Za humanistu godine proglašen je Ivo Soldo, predsjednik udruženja “Fra Mladen Hrkać” koje promaže liječenje najtežih bolesnika.

Tokom manifestacije predstavnik Ambasade Rusije Aleksej Frolov uručio je glavnom uredniku “Večernjeg lista BiH” Jozi Pavkoviću ovjerenu kopiju Povelje Kulina bana, koja se nalazi u vlasništvu Akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Autor