Vaskršnji koncert KUD-a “Zora Hercegovine” priređen u Bileći

BILEĆA- Kulturno-umjetničko društvo “Zora Hercegovine“ iz Bileće priredilo je večeras u lokalnom Domu kulture deseti tradicionalni vaskršnji  koncert.

djeca

U bogatom programu osim domaćina, nastupila su i kulturno-umjetnička društva : „Hercegovina“ iz Petrovog polja, „Bratstvo“  iz Vojkovića, muška pjevačka grupa „Baljci“, te crkveni hor iz Bileće, a svoj doprinos večerašnjem koncertu dao je i mladi guslar Mitar Višnjić.

Mlađenka Batinić, jedan od rukovodilaca KUD-a Zora Hercegovine, rekla je da je njihovo društvo  jedno od rijetkih  koje se može pohvaliti nekolicinom licenciranih koreografija koje izvode njihovi članovi i posebno je istakla saradnju sa brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz Republike Srpske.

„Naše koreografije su mahom licencirane. Koreografije koje izvodi prvi anasambl su sve od eminentnih koreografa iz Srbije. Možemo da se pohvalimo i bogatim narodnim nošnjama koje su vrijedne nekih 60.000 maraka. Imamo izuzetno vrijednu nošnju naše Hercegovine“ , rekla je Batinić i dodala da njihovo društvo ipak ima veliki problem sa odlivom članova koji napuštaju Bileću i odlaze na fakultete.

Mladjenka Batinić
Mladjenka Batinić

Predsjednica KUD-a  „Bratstvo“  iz  Vojkovića Biljana Ristić istakla je zadovoljstvo zbog večerašnjeg gostovanja u Bileći,  te naglasila da imaju izuzetno lijepu saradnju sa domaćinom večerašnjeg koncerta „Zorom Hercegovine“.

„Večeras smo se  u Bileći predstavili sa najmlađim članovima koji su igrali splet igara iz Srbije i sa veterankama koje su igrale Čačak, tako da se nadam da je publika zadovoljna. Mi smo srećni kad dodjemo u Bileću, jer su Hercegovci mnogo gostoprimljivi ljudi, pa nam je zadovoljstvo da dolazimo ovdje“, rekla je Ristić za „Moju Hercegovinu“.

Biljana Ristić
Biljana Ristić

Jedni od brojnih članova KUD-a “Zora Hercegovine” su Nikola Dželetović i Marijana Nosović, koji se folkorom bave duži niz  godina. Za naš magazin rekli su da su zaigrali folklor ponajviše zbog ljubavi prema narodnoj igri i pjesmi, a onda i zbog brojnih putovanja i, naravno, druženja sa svojim kolegama.

Nikola Dželetović i Marijana Nosović
Nikola Dželetović i Marijana Nosović

Kulturno-umjetničko društvo „Zora Hercegovine“ postoji 14 godina. Svoj rad su započeli kao folklorna sekcija u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, a danas u svojim redovima imaju preko 120 članova.

 

Milena Koprivica

Autor