Usvojen Nacrt rebalansa budžeta Grada Trebinja: Razvojni ili izborni budžet?

TREBINjE – Skupština Grada Trebinja usvojila je na današnjem zasjedanju Nacrt rebalnsa budžeta Grada Trebinja za 2017. godinu u iznosu od 28.751.000 KM.

U finansijsku strukturu gradske kase prvobitno je planiran i grant Fonda solidarnosti u iznosu od 2,6 miliona KM, ali će ova sredstva, na preporuku resornog ministarstva, biti računovodstveno knjižena izvan budžeta.

Ovaj grant, odlukom upravnog odbora Fonda solidarnosti, stavljen je na raspolaganje Gradskoj upravi u svrhu rješavanja infrastrukturnih problema ruralnog područja, socijalnih davanja i programe samozapošljavanja nezaposlenih iz boračkih i socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Iako gradska vlast budžet naziva istorijskim, opozicija budžet karakteriše kao izborni.

Odbornik PDP-a Zoran Anđušić glasao je protiv Nacrta rebalansa budžeta.

„U ovom rebalansiranom budžetu su smanjene sve strateške komponente kao što su izdvajanja za poljoprivredu, socijala davanja, smanjena su izdvajanja za sport, kulturu i ostalo, a sve je na neki način prebačeno u kapitalna ulaganja, kako to pozicija naziva, koja se mogu realizovati tek u narednoj, izbornoj godini. Jedna trećina planiranih kapitalnih ulaganja će se jedva završiti u ovoj godini. Ne mjeri se budžet podizanjem kredita, već se mjeri onim šta je urađeno“, smatra Anđušić.

Njegovo mišljenje dijeli i šef kluba odbornika SDS-a Vidomir Begenišić.

„Ovo je planirani budžet, a ne nekakv istorijski. SDS je na stanovištu da apsolutno nije bilo potrebe za ovim kreditnim zaduženjem. Vidjeli smo kakav je raspored tih sredstava od kredita, to ide na neke neizmirene obaveze koje idu unazad osam i više godina i jedan mali dio za ta neka kapitalna ulaganja, što to u stvari nisu. Ovdje se manipuliše pojmom kapitalna ulaganja. Vidjećemo kako će se ovaj budžet ostvarivati i vidjećemo koliko je ovo bio opravdan potez“, rekao je Begenišić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović optužbe opozicije zanemaruje i s ponosom ističe da je budžet investicioni i razvojni.

„Dosadašnji budžet je imao plan investicija nešto više od tri miliona maraka, a ovaj rebalansirani budžet ima 7.628.700 KM plan investicija. Te investicije je potrebno realziovati i pri tome uključiti sve ustanove u Trebinju, raspisati tendere i sve što je neophodno, a konačni ishod je da ćemo mi biti bogatiji za sve ovo što smo planirali“, naveo je Petrović, naglasivši šta je sve planirano da bude realizovano u narednom periodu.

„Tu se prije svega misli na put kroz Petrovo polje sa pješačkom stazom, put od Dražina dola prema Gradu sunca, sa pješačkom i biciklističkom stazom, zatim vodosnabdjevanje kuća koje nemaju vodu u Bogdanića dolu, ulica u Vinogradima koja je već nekolike godine raskopana, nastavak radova na istočnoj obilaznici, za šta je već izvršena dopuna projekta. Dalje, razvijamo sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva atletsku stazu na stadionu Police, uradili smo projekat jednog stadiona koji će biti instaliran ispred Grada sunca, gdje je u planu izgradnja sportskog kompleksa. U izgradnji je i zatvoreni bazen, a unutar njega će biti različiti objekti, kao što je teretana, spa centar, šest poslovnih prostora za iznajmljivanje, jedan poslovni prostor za prodavnicu mješovite robe, restoran, te motel sa 12 soba. Grad je već pripremio javni poziv za zainteresovane zakupce za ove sadržaje i bazeni će se moći održavati od sopstvenih prihoda od tih prostora“, pojasnio je Petrović.

Skupština je završena, a odbornici su usvojili niz odluka iz oblasti komunalne i kadrovske problematike, te urbanističkog planiranja.

Nikolija Bjelica

Autor