Umro kralj kvizova: Mirko Miočić preminuo u 61. godini

U Opštoj bolnici u Zadru u ponedjeljak je od posljedica teške bolesti u 61. godini umro Mirko Miočić, jedan od najpoznatijih učesnika kvizova na prostoru bivše Jugoslavije. 

Mirko Miočić (FOTO: Filip Brala)

Prije seedam dana, kada je ,,Potjera” slavila 500 emisiju, Mirko ih je iznenadio telefonskim pozivom i rekao kako se nada povratku u HRT-ov kviz ako ga zdravlje posluži. Tada mu se stanje pogoršalo i uz sve probleme dobio je i upalu pluća od koje je danas preminuo na Odsjeku za gastroenterologiju zadarske bolnice.

Rođen je 23. jula 1956. u Rtini u okolini Zadra. Prvi put se pojavio u kvizu ,,Tri, dva, jedan, ali vrijedan” 1972. godine, kao 17-godišnjak, i osvojio drugo mjesto. U toku emitovanja kviza ,,Tko želi biti milijunaš” bio je najčešće pozivani “džoker zovi”, pa su zbog njega mijenjana pravila – isti ,,džoker” mogao je takmičarima pomoći samo tri puta u sezoni.

Miočić je 1983. bio pobjednik serije Kviskoteke. Bio je odabran i u društvo najboljih takmičara tog kviza svih vremena, ali u konačnom takmičenju podijelio je treće mjesto.

Od 2013. godine pa do 2016. godine, bio je lovac kviza Potjera. Napustio je kviz zbog zdravstvenih problema.

Autor