U Mostaru otvorene “Šantićeve večeri poezije”

MOSTAR – Nakon paljenja svijeća i polaganja cvijeća na grobu Alekse Šantića, u Mostaru je na Spomen-obilježje u parku velikog pjesnika, uz njegovu nadaleko poznatu antologijsku pjesmu “Emina” večeras otvorena najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu 98. Šantićeve večeri poezije.

FOTO: SRNA

Šantićeve večeri poezije počele su pomenom na grobu Alekse Šantića u Mostaru i obraćanjem ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića, koji je rekao da je veliki pjesnik zadužio srpsku književnost i zalagao se za cjelokupno kulturno uzdizanje srpskog naroda.

“Šantić nas je zadužio svojim stvaralaštvom. Iz njegovih djela možemo i danas mnogo učiti jer su njegova razmišljanja svevremena, a njegove poruke jednako snažne kao i u vrijeme pisanja”, rekao je Malešević u obraćanju na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru.

Malešević je istakao da se Šantićeva djela čitaju uvijek i iznova – kako u mladosti, tako i u poznim godinama, kada otkrivamo dublji smisao onoga što je Šantić zabilježio.

“Ovaj veliki poeta zadužio nas je svojim stvaralaštvom. Najmanje što možemo da uradimo jeste da na dostojanstven način obilježimo sjećanje na Šantića”, naglasio je Malešević.

On je rekao da ga raduje što će ovogodišnje “Šantićeve večeri poezije” biti organizovane na više mjesta u Mostaru i u Nevesinju jer je potrebno približiti Šantića svim građanima Hercegovine, ali i Republike Srpske.

Malešević je zahvalio Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” za njegovanje kulture sjećanja na Šantića i naglasio da će Vlada Srpske i ubuduće podržavati ovakve manifestacije, koje su od posebnog značaja za srpsku kulturu.

Pomen su služili mostarski sveštenici, a prisustvovao mu je veliki broj građana Mostara.

Manifestacija 98. “Šantićeve večeri poezije”, koju organizuju SPKD “Prosvjeta”, Gradski odbor Mostar i SPKUD “Gusle”, trajaće do 16. oktobra, kada se završavaju pjesničkom večeri u Nevesinju.

Autor