U akciji „Maturanti daruju krv“ u Gacku prikupljene 42 doze

GACKO – Imajući na umu broj stanovnika, može se reći da Hercegovina i Gacko spadaju u sam vrh davalaštva krvi u Republici Srpskoj, istakao je predsjednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Branislav Arnautović na današnjoj akciji koja je okupila učenike završnih razreda srednje škole u Gacku.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

I ove godine su gatački maturanti slijedili tradiciju da se svojevrstan ispit zrelosti polaže i prvim dobrovoljnim davanjem krvi.

Već oko devet časova su se okupili u Domu zdravlja, svježi i nasmijani, kako bi učestvovali u humanoj akciji. Uz malu strepnju, ali sa dosta duha i vedrine su čekali svoj red na pregled, a potom i na davanje.

Većina je rekla da im je osnovni motiv saznanje da vaša krv nekome može da spasi život i da namjeravaju da nastave putem davalaštva.

Nezaobilazan partner u ovakvim akcijama je Služba za transfuziologiju Bolnice u Trebinju. Prema riječima dr Dragana Šarenca praksa je, kada se radi sa maturantima, da su provjere zdravstvenog stanja pojačane u odnosu na redovne davaoce. Tako se eliminišu rizici, ali i osigurava da prvo davanje krvi ostane u prijatnoj uspomeni.

Danas je, nakon detaljnih pregleda, od 78 prijavljenih, krv moglo da da 42 maturanta.

Milanka Kovačević

Autor