Feljton — 2 Juli, 2013 u 16:44- Komentarisano: 0 puta
Ljekovito i korisno hercegovačko bilje (16)

Trnjina

IZVOR:

AUTOR:

FOTO:

  Od septembra do decembra grmovi i drveće iz porodice ruža nude nam cijelu paletu plodova. Među njima je trnjina najkasniji. Najbolji je poznojesenji i zimski kad ga više puta obradi slana, koja mu oduzima trpkost i kiselinu. Kao što […]

Trnjina

 

Od septembra do decembra grmovi i drveće iz porodice ruža nude nam cijelu paletu plodova. Među njima je trnjina najkasniji. Najbolji je poznojesenji i zimski kad ga više puta obradi slana, koja mu oduzima trpkost i kiselinu. Kao što je divljaka predak pitomih sorti jabuka, tako je trnjina (crni trn) predak gajenih sorti šljiva, čovječanstvo ga već milenijumima uživa.

trnjina 2

Raste po krčevinama, obodima šuma, živim ogradama, kraj starih željezničkih pruga, takoreći svuda. Cvjeta rano, u martu i aprilu. Plodovi s prečnikom od približno jednog centimetra, pomodre već krajem avgusta, iako ne beremo sve do novembra. Cvijet mu je ljekovit, ulazi u sastave čajnih mješavina, a beremo ga kad je poluotvoren. Pažljivo ga treba osušiti u hladu na promaji, i čuvati dobro zapakovanog, na suvom i hladnom mjestu. No, sad nas, ipak, više zanimaju plodovi – trnjine, posljednja vrsta divljeg voća koja istrajava na golim trnovitim granama do kasnog zimskog doba.

trnjinaBerba: Kod branja trnjina pravilo je “bolje prekasno, nego prerano”, što znači treba čekati slane. Najbolje je da ih odmah upotrijebimo, ali možemo ih osušiti kao i drugo voće pa drfžati u dobro zatvorenim teglama i poslije koristiti. Osušene upotrebljavamo za dodatak kompotima i voćnim čajevima.

Priprema:  Sirovi plodovi su kiseli i vrlo trpki. Međutim, više uzastopnih slana potpuno će im oduzeti te karakteristike. Potom nam se ukazuju razne mogućnosti da od njih napravimo žele, marmeladu, kompot, gusti sok, vino, sirće, različite likere…Sok i marmelada pomažu kod zatvora, vino i likeri su originalan aperitiv. Podli i dovitljivi engleski trgovci su ga dodavali čuvenom vinu portu, tako da su Britanci tada pili više porta nego što ga je Portugal proizvodio. (Sjetite se: i vino od zovinih bobica dodavali su portu, pa je u Portugalu zbog toga bilo zabranjeno sađenje zove!). No pozabavimo se mi ovim nama priličnijim receptima.

Vino od trnjina: Treba nam 1,2 kilograma trnjina, 1,1 kilogram šećera, 5 litara vode i 1 dekagram kvasca.

U 2,5 litra vode kuvamo trnjine 20 minuta. Dobro ih zgnječimo kutlačom da im kožica ispuca. Sačekamo da se masa ohladi. Ocijedimo tekućinu u dovoljno veliku posudu pa dolijemo preostalu količinu vode u kojoj smo rastopili šećer. Aktiviramo kvasac i dodamo ga tekućini. Prekrijemo platnenom krpom. Nakon tri dana tekućinu prelijemo u stakleni galon, podesimo vrelnu cijev i ostavimo na toplom dok se vrenje ne završi i vino ne izbistri, to jest približno 3 mjeseca. Vino otočimo i flaširamo. Vrijeme mu popravlja ukus, tako da ga je najbolje ponuditi tek sljedeće zime!

Liker od trnjina:  Trebamo flašu xina za punu flašu trnjina i dvije kašike žutog šećera.

Dvije čiste flaše do polovine napunimo plodovima, što smo ih nabadali viljuškom. U svaku flašu stavimo po kašiku šećera i dolijemo xin. Ko bi htio blaži liker neka dio xina nadomjesti vodom i doda više šećera…Začepljene flaše ostavimo tri mjeseca u umjereno toploj prostoriji. Zatim liker otočimo, iako će nam liker ljepše izgledati ako trnjine ostavimo u flaši. U tom slučaju, prije serviranja u čašicu stavimo i nekoliko plodova.

Voćni sir od jabuka i trnjina: Potrebno nam je 1,25 kilograma još nedozrelih jabuka, 1 kilogram trnjina, 3 decilitra vode i šećer.

Jabuke očistimo, dodamo trnjine i u vodi kuvamo dok ne omekšaju. Masu zgnječimo i propasiramo. Dodamo joj jednaku količinu šećera i kuvamo na jakoj vatri dok se ne zgusne – otprilike jedan sat. Pri tome je neprestano miješanje neophodno jer će nam brbljava masa “uljepšati” šporet i okolinu.

Voćni sir još vruć napunimo u čiste tegle i zatvorimo. (Možemo ga izliti i u pekač te ostaviti nekoliko dana da se stvrdne, nakon čega ga izrežemo, zamotamo u celofan i ostavimo na suvom mjestu).

Ovakav voćni sir odličan je uz hladno meso.

Žele od trnjina: Trebaju nam trnjine, voda i šećer.

Trnjine stavimo u posudu, dolijemo još toliko vode, pokrijemo, uzavremo i kuvamo 40 minuta. Možemo se ispomoći pretis-loncem jer nam je za isti rezultat trebaće nam samo 5 minuta kuuvanja!

Masu izlijemo u platnenu vrećicu i ostavimo preko noći da se tekućina ocijedi. Na litar dodamo 75 dekagrama šećera i kuvamo dok se kapljica na hladnom tanjiru ne stvrdne. Vrućim želeom napunimo tegle i zatvorimo.

KRAJ ŠESNAESTOG DIJELA

Napomena: Strogo je zabranjeno pisati komentare velikim slovima.
Svi komentari su djelo i lično mišljenje naših posjetilaca. Internet magazin Mojahercegovina.com nije odgovoran za njih kao ni za eventualne reakcije. Dalje...
Mojahercegovina.com zadržava pravo da komentare svih korisnika, po ličnom odabiru, u bilo kojem trenutku briše i uklanja sa portala bez prethodne najave.
Mojahercegovina.com zadržava pravo ukloniti svaki komentar koji je uvredljiv, vulgaran, pornografski, prijeteći, rasistički ili šovinistički.
Komentari na portalu su isključivo lično mišljenje naših korisnika, te ni u kojem smislu ne predstavljaju stavove portala Mojahercegovina.com.
Komentarisanjem pristajete na sve gore navedene Uslove korišćenja.
Sakrij.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Najnoviji članci: