Trebinje: Obilježeno 65 godina Muzeja Hercegovine i “Glasa Trebinja”

TREBINJE – U trebinjskom Muzeju Hercegovine danas je obilježeno 65 godina postojanja ove ustanove i „Glasa Trebinja“, jedinog štampanog medija iz ovog grada.

Ovaj značajan jubilej pratila je dokumentarna izložba pod nazivom  „65 godina Muzeja i Glasa“, gdje su se svi prisutni kroz fotografije mogli prisjetiti rada ovih ustanova.

Direktor Muzeja, Ivana Grujić, na današnjoj svečanosti, podsjetila je sve prisutne da je ideja o osnivanju Muzeja Hercegovine živjela mnogo ranije od samog osnivanja.

Ivana Grujić (Foto: Moja Hercegovina)

„Ideja o osnivanju Muzeja potekla je od Jovana Dučića, koji je prvu zbirku eksponata poslao iz Rima daleke 1935. godine“, kazala je Grujić i dodala da je Dučić zaslužan i za drugu zbirku eksponata.

„Zavičajni Muzej konačno je osnovan 1952. godine na inicijativu Čeda Kapora“, podsjetila je Grujić i dodala da je posebno raduje posjeta Trebinjaca i Hercegovaca koji prate njihov rad svih ovih godina.

Manojlo Ćuk, direktor Centra za informisanje, ustanove koja je i izdavač „Glasa Trebinje“, s ponosom je naveo da se istorija ovog grada pisala kroz novine koje su stvorili Trebinjci.

„ Mislim da će „Glas“ tek u narednim godinama dobijati još bolju formu. Razmišljam o unapređenju „Glasa“ i  možda u nekom narednom periodu bude izlazio i dva puta mjesečno“, kazao je Ćuk.

Čestitajući značajan jubilej Muzeju Hercegovine i „Glasu Trebinja“,  gradonačelnik Luka Petrović istakao  je da su za Trebinje  ovo izuzetno značajne institucije.

„U ovom trenutku, više je nego zanimljivo  konstatovati činjenicu da se samo sedam godina nakon Drugog svjetskog rata u Trebinju formira i lokalni list i muzej”, naveo je prvi čovjek Trebinja.

Poseban pečat današnjoj svečanosti dala je Svetlana Mucović, supruga preminulog Slobodana Ćobe Mucovića, nekadašnjeg tehničkog urednika „Glasa Trebinja“, koja je poklonila „Glasu“ sve primjerke trebinjskih novina od 1952. pa do 1967. godine.

Manojlo Ćuk i Svetlana Mucović (Foto: Moja Hercegovina)

Jela Vučković

Autor