Trebinje: Nastavak radova na istočnoj obilaznici u martu sljedeće godine

TREBINjE – Trebinjski odbornici na današnjoj sjednici usvojili su, između ostalog, Nacrt zoning plana Novo Trebinje. Eventualne primjedbe na ovaj plan opozicija će, kaže, dati u narednom periodu.

Plan je, kažu u Gradskoj upravi, da oživi dio Trebinja na putu prema Mostaru i Dubrovniku, a uz Grad sunca, još dodatnih oko 600 hektara površine, trebalo bi da tome i doprinese. Trenutni problem, kako su pojasnili, je to što još uvijek nema pripremljenih planova koji bi investitorima omogućili da mogu da rade projekte i studije izvodljivosti koje bi im pokazali da li su ti projekti na ovom području isplativi.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović najavio je danas i da će nastavak radova na istočnoj obilaznici biti nastavljen u martu sljedeće godine, nakon što u decembru, kako se nada, bude završena tenderska procedura. Novina je, kaže on, Kolubarska ulica koja bi trebalo naselje Tina da spoji sa obilaznicom.

„Do 15. decembra očekujemo da usvojimo kompletan Zoning plan Novo Trebinje. Već imamo riješenu dokumentaciju na osnovu koje se mogu izdavati građevinske dozvole i prodavati zemljište u toj zoni. Mi tu već razvijamo putnu i vodovodnu infrastrukturu, rasvjetu i optiku u smislu video nadzora. Ostalo je samo da se zemlja privede namjeni shodno Zoning planu“, pojasnio je Petrović.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i urbanizam u Gradskoj upravi Trebinja Marko Rikalo kaže da već postoji veliki broj zainteresovanih investitora, ne precizirajući nijednog, te navodi da je u toku izrada prostorno-planske dokumentacije, koja bi trebalo da precizira šta se sve može graditi na ovom području.

„Ovdje se radi uglavnom o velikim investitorima koji traže velike površine za izradu hotelskih objekata, te trgovinskih lanaca, a imali smo i investitore koji su zainteresovani za gradnju kazina. Ovo je trenutno jedna smjernica o tome šta grad očekuje i šta mi nudimo investitorima. Nadamo se da ćemo u periodu od tri mjeseca, godinu ili dvije godine dobiti ozbiljne investitore“, istakao je Rikalo.

Skupštinsko zasjedanje danas je proteklo bez značajnih rasprava. Opozicija je eventualne konkretne primjedbe prolongirala za naredno skupštinsko zasjedanje.

„Mi smo prilikom usvajanja Rebalansa budžeta grada Trebinja za 2017. godinu naglasili da se od predviđenih kapitalnih ulaganja neće realizovati ni jedna trećina. Sada kažemo da to neće biti ni jedna petina. Danas je samo usvojen Nacrt zoning plana, imamo mjesec dana da spremimo primjedbe. Kako je krenulo, vjerujte mi, ne može čovjek da gaji nikakav optimizam po pitanju bilo kakvih novih investicija i projekata, jer, svjedoci ste, da za godinu dana nijedan investitor nije stigao u Trebinje. Stoga, svaka prognoza je za sada nezahvalna“, rekao je odbornik PDP-a Zoran Anđušić.

Na dnevnom redu 10. sjednice Skupštine grada Trebinja našlo se osam tačaka. Odbornici su usvojili i Informaciju o stanju bezbjednosti na području grada Trebinja za period jul – septembar 2017. godine, te izvještaj o ostvarivanju programa rada Skupštine za isti period.

Nikolija Bjelica

Autor