Tibetanski monah je najsrećniji čovjek na svijetu

Tibetanski monah Metju Ričard proglašen je najsrećnijim čovjekom na svijetu, i to od strane naučnika koji su ga podvrgnuli testiranju.

FOTO: Printskrin

Neuronaučnik Ričard Devidson sa Univerziteta Viskonsin priključio je monaha na 256 senzora koji su mu snimali mozak za vrijeme meditacije.

Devidson je otkrio da Ričardov mozak iznimno visok nivo gama valova povezanih sa svjesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem – kakva nikad dosad nije zabilježena u naučnoj literaturi.

“Skeniranje Ričardovog mozga pokazalo je prekomjernu aktivnost u lijevom prefrontalnom korteksu, za razliku od desnog, što mu omogućava abnormalno veliku sposobnost za sreću i smanjenu sklonost negativnosti”, objasnio je Davidson.

No, Ričarda rezultati istraživanja nisu razveselili, dapače uznemirili su ga. Svoju titulu smatra apsurdnom. “Poznajem puno srećnijih monaha od sebe. Uistinu. Ovo je apsurdno”, tvrdi skromni monah.

Boreći se s pažnjom koju mu je titula najsrećnijeg čovjeka na svijetu donijela monah je zamolio svog duhovnog vođu Dalaj Lamu da se povuče iz javnosti, no Dalaj Lama mu je rekao da svijet treba vodstvo.

“Ako žele da ti budeš najsrećniji čovjek, budi najsrećniji”, kazao mu je Dalaj Lama, nakon čega se Ričard posvetio učenju drugih kako da budu srećni.

Najsrećniji čovjek na svijetu tvrdi da svatko od nas može naučiti biti srećan. Sreća je, kaže on, vještina koja se vježba svaki dan, a ključ sreće krije se u altruizmu i dobronamjernosti.

Svakodnevno po 15 minuta kroz meditaciju trenirajte mozak u sreći, dozivajte srećne misli, mislite na stvari i trenutke koji vas raduju”, kaže francuski monah.

Njegov savjet ima uporište i u nauci. Naučnici su otkrili, posmatrajući Ričardov mozak tokom meditacije, da 20 minuta meditacije dnevno zaista čini čovjeka srećniji.

Ričard još savjetuje da činite stvari koje volite, da pronađete strast – u vještini koja vas ispunjava, da želite sreću drugima i pomažete im.

Autor