Srebrenka Golić u Bileći: U rekonstrukciju Osnovne škola “Sveti Sava” uloženo 700.000 KM

BILEĆA – Ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenka Golić, prisustvovala je danas svečanom otvaranju Osnovne škole “Sveti Sava” iz Bileće koja je rekonstruisana u okviru projekta energetske efikasnosti.

Golić je istakla da je u projekat koji je vrijedan 700.000 KM Vlada uložila 600.000, a 100.000 maraka je obezbijeđeno posredstvom UNDP-a.

“Završena je termička izolacija krova, fasade, otvori su završeni. A najbitnije je da je energent promijenjen, zamijenjen sa fosilnog na obnovljivi izvor energije”, navela je Golić.

Osnovna škola “Sveti Sava” nakon rekonstrukcije (Foto: Moja Hercegovina)

Srebrenka Golić je istakla značaj pružanja podrške mladima i stvaranju adekvatnih uslova za učenje i rad.

“Ovdje su dječica koja stiču nova znanja, a ja sam posebno srećna i zadovoljna kada se ulaže u obrazovne ustanove. Ja sam im danas predložila da se školuju. Ovaj hidroenergetski potencijal koji smo danas posjetili otvara mogućnost za neke nove poslove”, rekla je Golić novinarima.

Srebrenka Golić (Foto: Moja Hercegovina)

Ministarka se danas upoznala i sa problemom grijanja u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš” u Bileći, obećavši skoru pomoć za rješenje ovog dugogodišnjeg problema.

“Odmah narednih dana ćemo angažovati inžinjere koji bi došli ovdje u Bileću, snimili da se vidi šta je od radova potrebno uraditi, napraviti tehničku dokumentaciju i da se vide sredstva koja su potrebna kako bi se riješio problem grijanja u Srednjoškolskom centru, jer grijati se na lož ulje u 21. vijeku je nedopustivo”, istakla je Golić.

Direktor  Osnovne škole “Sveti Sava”, Miodrag Parežanin, istakao je zadovoljstvo zbog uspješno završenog projekta, rekavši da i učenici i nastavnici sada imaju mnogo bolje uslove za rad.

“S obzirom na to da je grijanje krenulo ove godine u februaru tako da je zakačio jedan dio zimske sezone i za period što smo grijali školu u februaru i martu sigurno je da smo imali uštedu od 30 odsto u odnosu na prošli energent, odnosno lož ulje. Ipak, mislim da je najveća ušteda u vazduhu, jer koristimo gorivo koje nije štetno po zdravlje, tako da je ušteda i sa materijalne, ali i sa zdravstvene strane velika”, izjavio je Parežanin.

Miodrag Parežanin (Foto: Moja Hercegovina)

Prije posjete Osnovnoj školi “Sveti Sava“, ministarka Golić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić prisustvovali su sastanku sa rukovodstvom Opštine Bileća u zgradi Opštine.

Milena Koprivica

Autor