Reakcije na proglašenu nezavisnost Katalonije: SAD stale uz Španiju

Nakon što je Katalonija danas proglasila nezavisnost prvi je reagovao španski premijer Marijano Rahoj koji je poručio Špancima da budu mirni i da će vratiti zakonitost u Kataloniju, a Donald Tusk je poručio kako se za EU ništa nije promijenilo.

FOTO: Tanjug

“Za EU se ništa ne mijenja. Španija ostaje naš jedini sagovornik. Nadam se da će vlada Španije izabrati snagu argumenata umjesto sile”, rekao je Tusk.

Potom se na Tviteru oglasila i španska vojna policija koja je citirala prvi član Ustava Španije.

“Nacionalni suverenitet počiva u španskom narodu, iz čega proizilaze ovlaštenja države”, poručili su uz fotografiju španske zastave.

Reakcije iz SAD-a

Američki Stejt Department poručio je kako vlada SAD-a podržava vladu Španije i mjere koje će joj pomoći da ostane ujedinjena i jaka, prenosi Index.hr.

NATO: Pitanje Katalonije riješiti u španskih institucija

Španija ostaje važan saveznik NATO-a, a Katalonija predstavlja unutrašnje pitanje koje treba da se riješi u okviru španskih institucija, rekao je zvaničnik Alijanse.

Na pitanje da prokomentariše to što je parlament Katalonije proglasio nezavisnost tog regiona od Španije, zvaničnik Alijanse je rekao da je Španija važan saveznik čiji je doprinos NATO-u veoma važan.

Pitanje Katalonije je unutrašnje pitanje koje treba da se riješi u okviru španskog ustavnog poretka.

Autor