Ratni invalid u Hrvatskoj, a šef policije u Hercegovini

Zdravko Boras (47), aktuelni ministar unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona FBiH, našao se na meti istrage tužilaštva Hrvatske koje ga tereti za prevaru jer nije prijavio da je stupio u radni odnos, te je nastavio da prima penziju.

Zdravko Boras (FOTO: Slobodna Dalmacija)
Zdravko Boras (FOTO: Slobodna Dalmacija)

Konkretno, donijeli su rješenje o provođenju istrage protiv Borasa zbog osnovane sumnje da 5. februara 2015. godine službi zavoda za penziono osiguranje iz Splita nije prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona iako je, kako navode, ,,bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u ličnim ili stvarnim okolnostima koje utiču na pravo korištenja penzije”, javlja Slobodna Dalmacija.

Matićevo rješenje

Borasu je invalidska penzija isplaćivana po rješenju iz novembra 1998. godine i to do 30. aprila prošle godine, a ukupno je na taj način oštetio državu Hrvatsku za nešto više od 95 hiljada kuna.

Tužilaštvo u Splitu osnovano sumnja da je od februara 2015. do kraja aprila 2016. godine uzimao penziju iako na nju nije imao pravo. Iako ne navode koliko je mjesečna invalidska penzija iznosila, neki mediji iz BiH još su prošle godine pisali da je Boras, koji ima prijavljeno prebivalište u Podstrani kod Splita, primao oko 6.500 kuna.

Boras kaže da o svemu može i želi pričati sa medijima.

,,Ovdje je činjenica da sam ja u oktobru 2013. godine dobio rješenje Ministarstva koje je potpisao tadašnji ministar Fred Matić po kojemu mi se ukida status invalida. U tom rješenju na koje nisam imao pravo žalbe stajalo je da se ono dostavlja i Zavodu za penziono osiguranje i drugim institucijama. E sad, ako je to moralo njima biti dostavljeno, zašto bih ja imao obvezu bilo što prijavljivati tako da ćemo vidjeti ko je napravio grešku” kaže Boras.

,,Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i vojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski borci, da nemamo nikakva prava. Šta sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka??

U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam u novembru prošle godine i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratiću ali tek kad se utvrdi ko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u pravičan postupak, spreman sam za svaku saradnju i dogovor”, istakao je Boras.

Autor