Protesti u Zagrebu zbog Frljićeve predstave

Predstava reditelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” trebala bi  se igrati večeras u 20 sati u sklopu 27. Marulićevih dana na sceni HNK. Lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruženja pozvali su građane na protest koji je pred pozorištem počeo  u 17 sati. Policija snima skup.

Na protestu se okupilo tristotinjak ljudi, među njima ima ratnih veterana i časnih sestara, a osigurava ga veliki broj policije.

“Ova predstava je nacionalna sramota. Nisam član stranke, moja stranka je Hrvatska. Nisam ni na jednoj listi, i ne trebaju mi bodovi. Ovo govorim iz srca, a moram vas podsjetiti da je ovaj program usvojen 17. februara, prije više od dva mjeseca. Znalo se što se nalazi na tom programu, a bio je u Ministarstvu kulture, koje se nažalost ne zalaže za očuvanje hrvatske kulture”, kazao je okupljenima dr. Marko Jukić, predstavnik katoličke udruge Benedikt.

“To je vrijeđanje hrišćana i muslimana, šta je umjetničko u toj predstavi? Ne može se vrijeđati jedan narod, crkvu i vjernike, to je nedopustivo”, dodao je.

“HNK je Hrvatsko narodno kazalište, nije privatna scena u kojoj se može svašta izvoditi, postoje kriteriji šta se može izvoditi, a šta ne”, kazao  je i naglasio da je sramota što sve to plaća Ministarstvo kulture.

“To je dio specijalnog rata koji se vodi protiv Republike Hrvatske”, poručio je.

Jukić se osvrnuo i na Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

“Govore o Deklaraciji o zajedničkom jeziku, a što će nam zajednički jezik? Mi imamo naš hrvatski koji je priznat.

“Ne trebaju nam Marulićevi dani na kojima će se vršiti ovakva nacionalna sramota”, poručio je Jukić.
Nakon obraćanja Jukića, pročitano je pismo Splitsko-makarske nadbiskupije te je na puštena pjesma vjerskog sadržaja u izvođenju Marka Perkovića Tompsona.

Na protest protiv Frljićeve predstave došao je i kandidat za gradonačelnika Željko Kerum, koji je donio veliki krst.

“Svako brdo mora imati svoj krst”, kazao je Kerum.

Okupljeni su u jednom trenutku zajedno molili ‘Oče naš’, javlja reporterka Jelena Tešija s lica mjesta. Napominje kako ju je neko od demonstranata u jednom trenutku upitao: ”A šta uopšte vi s N1 radite ovdje?’.

Situacija u Splitu uoči večerašnjeg izvođenja predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” sve je napetija, a u tumačenje predstave, premda je nisu ni gledali, kao one “koja vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje” upregli su se crkveni i politički krugovi te braniteljska udruženja.

Obol histeriji dalo je i Ministarstvo kulture na čelu s Ninom Obuljen Koržinek koje se ogradilo od programa Marulićevih dana saopštenjem u kojem piše da je “potrebno pri stvaranju i izvođenjima umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

“Saopštenje Ministarstva kulture je sramotno jer se njime degradira ona instancija još uvijek svjetovne vlasti koja bi trebala bezuslovno štititi umjetničke slobode. Skrivajući se iza fraza o poštovanju vjerskih i nacionalnih osjećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i potiče cenzuru što znači da i samo postaje cenzor”, upozorio je izbornik marulićevih dana Igor Ružić.

Frljić je pak ministarku pozvao da dođe u Split i pogleda izvđenje ‘Našeg nasilja i vašeg nasilja’ – “može joj se pridružiti i njen prethodnik Zlatko Hasanbegović – te kaže vrijeđa li ova predstava vjerske i nacionalne osjećaje. A usput joj se, s obzirom na ono što najavljuju HRAST, HSP i neki drugi predstavnici hrvatske radikalno desne flore, možda i pruži prilika da brani ‘osnovna ljudska prava’ izvođača, autora i producenata ove predstave”.

Naime, lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruženja pozvali su građane na protest pred pozorištem, a splitsko-dalmatinska policija je najavila da će snimati skup.

Braniteljska i stradalnička udruženja Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijele su u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv Olivera Frljića reditelja predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’, protiv asistentknje reditelja Barbare Babačić, intendanta splitskog HNK i direktora Festivalskog vijeća ‘Marulićevih dana’ Gorana Golovka te Igora Ružića izbornika ‘Marulićevih dana’

Autor