Protest željezničara u Banjaluci: Nismo mi krivi za propast preduzeća

BANjA LUKA – Oko 1.000 nezadovoljnih radnika “Željeznica” Republike Srpske počelo je sa najavljenim protestima u Banjaluci.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Željezničari su se okupili u centru grada, na Trgu Krajine, uz parole i povike upućene Draganu Savanoviću, direktoru ŽRS kao i određenim političarima.

Povorka je krenula prema zgradi Vlade RS.

Cijelom isplaniranom putanjom, kuda će učesnici protesta proći, raspoređene su policijske snage, a prisutna je i Jedinica za podršku.

Nezadovoljni radnici su “naoružani” transparentima, a jedna od zanimljivih parola glasi “Niste vi za VD, vi ste za KPZ”.

Na početku okupljanja, Hitna pomoć pružila je pomoć Čedomiru Kneževiću, radniku Željeznica RS iz Prijedora koji već sedam dana štrajkuje glađu, a kojem je pozlilo danas u Banjaluci, javila je Anadolija.

Na proteste su stigli radnici “Željeznica” iz Banjaluke, Doboja, Prijedora i drugih gradova Srpske.

Već oko 10.00 časova počelo je okupljanje učesnika protesta uz pratnju policije. Na putu prema Trgu Krajine, učesnike protesta su pozdravljali Banjalučani, trubeći sirenama iz automobila.

Predsjednik Sindikata transportne djelatnosti u ŽRS Zlatko Marin kazao je za Klix.ba da će radnici istrajati u svojim zahtjevima, jer prava radnika Željeznica vlast nemilice gazi.

“Neka nam isplate što smo zaradili i prestanu da uništavaju preduzeće za čiju propast radnici nisu odgovorni, a zna se ko je odgovoran”, rekao je Marin, dodavši da će jedan dio željezničara danas započeti štrajk glađu do ispunjenja zahtjeva.

Željeznice svakom radniku pojedničano duguju po 7.500 hiljada maraka u prosjeku.

U centru Banjaluke obustavljen je saobraćaj zbog protesta koje organizuju sindikati preduzeća “Željeznice Republike Srpske”.

Saobraćaj će biti obustavljen od 10.30 do 15.00 časova u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, te u Ulici Mladena Stojanovića, od Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića do Ulice Trive Amelice, saopšteno je iz banjalučke gradske uprave.

Regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja obavljaće pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Radnici sa željezničke stanice iz Doboja su u 8.00 časova krenuli autobusima za Banjaluku.

ATV/Klix

Autor