Promovisana izložba fotografija i monografija”Bileća”

BILEĆA – Izložba fotografija i monografija “Bileća”, čiji su izdavači Turistička organizacija opštine Bileća i Društvo za očuvanje baštine ”Dob” iz Gacka, promovisane su večeras u ambijentu ljetnje bašte “Trebišnjica” u Bileći.

Prisutni posjetioci večeras su mogli vidjeti dio fotografija iz monografije, a motivi su, između ostalog, karakteristični dijelovi grada, spomenici i priroda Bileće.

Direktor Turističke organizacije opštine Bileća Nikola Bajović rekao je da je monografija rađena skoro godinu dana, te da je cilj bio da se Bileća predstavi u što ljepšem svjetlu, kao i da se predstave turistički potencijali ovog grada.

“Svakako smo željeli da podignemo svijest stanovnika Bileće da vide da može da se razvija turizam ovdje, da imamo finu prirodu, objekte, a i kulturno-istorijsko nasljeđe, tako da smo sve to objedinili u jednu priču. Sa ovom monografijom ćemo  da idemo na sajmove da predstavljamo Bileću. Nadamo se pozitivnim reakcijama i dolasku ljudi u naš grad”, rekao je Bajović.

Nikola Bajović

Radoslav Tamindžija ispred Društva za očuvanje baštine “Dob”, koja je i suizdavač monografije, rekao je da se njihovo društvo već 16 godina bavi izradom sličnih monografija, te da je ovo zapravo pokušaj da se neki gosti koji prolaze kroz Bileću makar na kratko zaustave.

“Ovaj naslov je naš pokušaj da sa mladim ljudima iz Turističke organizacije zadržimo ljude koji nas pohode na proputovanjima s obzirom na položaj koji ima Bileća i svoje kulturno-istorijsko nasljeđe. Evo, sam mogu da zaključim koliko  je bogato i koliko je vrijedno da zaustavimo te ljude koji nas u suštini vole, da ih malo zadržimo i pokažemo im neke ljepote koje su možda i zaboravljene. To je negdje i bio cilj”, kazao je Tamindžija.

Radoslav Tamindžija

U izradi monografije učestvovali su brojni fotografi iz Hercegovine, a ukupno je objavljeno oko stotinu fotografija.

Milena Koprivica

 

Autor